Kako proveriti da li je fajl zaražen PRE preuzimanja?

4

Svi znamo da bilo koji fajl možemo skenirati antivirusnim alatom kada ga preuzmemo u računar. Ali, šta ako ni ne želimo da preuzmemo fajl dok ne budemo sigurni da nije zaražen? Kako da skeniramo neki fajl pre nego što ga uopšte preuzmemo u računar?

Rešenje je jednostavno i besplatno!

Moguće je skenirati fajl od virusa pre preuzimanja, štaviše možete ga skeinirati sa desetinama antivirusnih alata odjednom! Online, bez potrebe da išta instalirate, sve besplatno. Kako?

Prosto je, pratite korake.

Kada naiđete na link do fajla koji želite da skenirate, nemojte ga kliknuti već kliknite desnim tasterom miša na link pa „Copy link address„.

Sada idite na VirusTotal.com pa izaberite „URL„, nalepite link koji ste sad kopirali pa lupite enter.

Sačekajte koji trenutak i dobićete rezultat. Sajt će skenirati fajl sa nekih 80-100 antivirusnih alata i ispisaće koliko njih je detektovalo virus, ili nije detektovan nijedan.

BITNO: ako URL direktno upućuje na fajl, skeniraće se taj fajl, a ne sajt. Ako URL upućuje na neku klasičnu veb adresu, biće skenirana ta veb stranica.

Na slici iznad se vidi da je fajl čist, a ispod ću staviti primer kako izgleda kada nije.

Inače, ovaj alat možete koristiti i za skeniranje fajlova iz računara. Samo kliknite na „File“ i prevucite fajl iz računara.

Dodatak za veb pregledač

VirusTotal ima i svoje zvanične dodatke za Chrome i Firefox.

Potrebno je da instalirate dodatak i onda ćete imati novu opciju kada kliknete desnim tasterom na link: „Scan selected link“.

Dodatak će vam svakako uštedeti nekoliko klikova ali postoji i opcija koja će vam pauzirati preuzimanje dok se fajl skenira. Tako vas može spasiti od preuzimanja potencijalnog zaraženog fajla bez da razmišljate o tome.

Povezano:
4 komentara
 1. Bojo kaže

  Nidje veze. Ne skenira sami fajl nego URL preuzimanja, nemora da znaci ako je URL cist da je isto tako i fajl cist.

  1. Stefan Marjanov kaže

   Ako URL direktno upućuje na fajl, skeniraće fajl. Evo primer jednog zaraženog fajla koji je podignut na server: https://i.imgur.com/r9rdupF.png

   1. Bojo kaže

    Primer gde taj nacin ne funkcionira //maliciozni link uklonjen// , URL 0 EXE 3

    1. Stefan Marjanov kaže

     Ovde su potvrdili da se skenira fajl, a ne link. Takođe i zašto nekada fajl nije detektovan: https://support.virustotal.com/hc/en-us/articles/115002092429-I-asked-for-a-URL-scan-but-the-file-located-at-the-given-URL-was-not-enqueued-for-antivirus-scanning
     Ovde su objasnili zašto nekada fajl nije detektovan dok URL jeste (i obrnuto): https://support.virustotal.com/hc/en-us/articles/115002092509-Some-URL-scanner-detects-a-given-URL-but-its-corresponding-antivirus-solution-does-not-detect-the-downloaded-file-or-vice-versa
     Takođe, u API dokumentaciji se vidi da servis preuzima fajl sa URL-a da bi ga skenirao (ako je fajl za preuzimanje detektovan na linku): https://developers.virustotal.com/reference/url-downloaded_files

Napiši komentar

Negativni, vulgarni i komentari mržnje neće biti odobreni ili će biti automatski obrisani. Email adresa neće biti javno prikazana.