Ovo morate ODMAH da uradite u vašem Windows sistemu

Ovo je jedna od opcija koju morate da uključite odmah nakon instalacije Windows-a (ili što pre). Jer, kada vam ta opcija bude zatrebala, a niste je uključili, biće kasno. O čemu se radi?

Naime, Windows ima ugrađen Task Manager alat pomoću kojeg korisnici mogu, između ostalog, zaustaviti ili pokrenuti programe i njihove procese.

Ovaj alat ste verovatno koristili kada vam se računar „zakoči“, neki program pravi problem pa mora „na silu“ da se zaustavi, morate da restartujete Explorer, i slično. Pokretali ste ga verovatno čuvenom prečicom ctrl+alt+del pa kliknuli na Task Manager opciju.

Problem

Taj Task Manager može biti koristan i kada vam računar napadne virus ili neki program neće da se skloni sa ekrana.

Ali, današnji virusi, pogotovo Ransomware, često stave neku sliku preko celog ekrana koju korisnik ne može da skloni.

Ako pokušate da otvorite Task Manager da biste zaustavili taj program i sklonili sliku sa ekrana, nećete uspeti jer se ta slika iscrtava preko svih aplikacija.

U suštini, Task Manager postaje nedostupan.

Rešenje

Da ne bi došlo do toga, morate već sada (pre nego što vam se računar zarazi ili desi neki problem slične vrste) uključiti jednu opciju u okviru Task Manager-a kako biste mu imali pristup kada dođe do nesrećnog slučaja.

Otvorite Task Manager kombinacijom tastera ctrl+shift+esc (ili desni klik na start pa na Task Manager).

task manager uvek na vrhu

U donjem leovm uglu programa kliknite na zupčanik sa natpisom „Settings„.

task manager uvek na vrhu

Sada u opcijama pronađite i omogućite stavku „Always on top„.

task manager uvek na vrhu

To je to! Sada će se Task Manager UVEK pojaviti iznad svih drugih aplikacija kada ga pozovete.

Dakle, ako vam nešto blokira ekran u budućnosti, pozovite Task Manager sa ctrl+shift+esc (ili klasično ctrl+alt+del pa klik na Task Manager) i on će se pojaviti iznad svega što imate na ekranu.

To će mu dati prioritet i moći ćete da zaustavite program/proces koji pravi problem, ili da pokrenete neki program do kojeg inače ne možete da dođete (npr. anti-virus).

Ali ponavljam, ovo morate da uradite odmah sada jer ako vam Task Manager bude zatrebao, a ova opcija nije već uključena, nećete moći da dođete do njega!

Stefan Marjanov
Stefan Marjanov

Diplomirani inženjer informatike. Aktivno se bavim informacionim tehnologijama oko 12 godina, a nešto kraće i veb dizajnom. Takođe, osnivač sam ovog bloga na kome radim i pišem više od 10 godina. Ako želite da podržite moj rad kliknite ovde.

Budi u toku

Mrzi te da redovno posećuješ blog kako bi bio/la u toku sa objavama? Unesi svoj email i blog će ti jednom mesečno slati nove objave. Bez spama, odjavi se bilo kada.

6 komentara

  1. Stefane, ovo je definitivno za Win 11.
    Moze se ukjuciti i na sistemima, koji rade vec duzi period.
    Barem, je meni uspjelo.

  2. Ovo je ocigledno samo za Windows 11. U Windows 10 nema toga. Mora se ici na Options (meni opcija)/Always on top.

Ostavi komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *