Print Screen taster dobija novu funkciju na Windows 11

Windows 11 redovno donosi brojne promene i poboljšanja u odnosu na prethodne verzije. Jedna od njih je nova funkcija tastera Print Screen – pokretanje Snipping Tool-a, popularnog alata za brzo i jednostavno pravljenje snimaka ekrana.

Taster Print Screen, često označen kao „PrtSc“ ili „PrtScr“ na tastaturama, dugi niz godina je služio kao jednostavan način za pravljenje snimaka ekrana. Korisnici su mogli da pritisnu taster Print Screen, a zatim da snimak ekrana „zalepe“ u program za obradu slika, kao što je Paint ili neki drugi. Međutim, u Windows 11, Microsoft je odlučio da unapredi ovu funkcionalnost i omogući korisnicima da direktno pokrenu Snipping Tool koristeći taster Print Screen.

Ono što je novo, a pojavilo se u Insider build-u, jeste to da će ova funkcionalnost biti podrazumevana za sve. U slučaju da ste ovaj taster iskoristili za nešto drugo, tj. neki drugi alat kao što je PicPick, podešavanja će vam biti sačuvana i nećete videti nikakve promene. Međutim, za one koji nisu podešavali Print Screen taster, on će podrazumevano pokretati Snipping Tool.

Naravno, funkcija Print Screen tastera će uvek moći da se promeni u podešavanjima > Accessibility > Keyboard:

windows 11 snipping tool print screen

Snipping Tool je jednostavan alat za slikanje dela ekrana, čitavog ekrana ili određenog prozora, a od nedavno ima i funkciju snimanja ekrana u video formatu. Može se koristiti za brzo pravljenje snimaka ekrana koji se mogu sačuvati ili deliti putem e-maila, društvenih mreža ili drugih kanala komunikacije. Sa novom funkcionalnošću u Windows 11, korisnici će moći da pristupe Snipping Tool-u jednostavnim pritiskom na taster Print Screen, bez potrebe da snimak ekrana zalepe u drugi program za obradu slika.

Kako će ova nova funkcija tastera Print Screen raditi u Windows 11?

Kada korisnik pritisne taster Print Screen, umesto da snimak ekrana bude samo kopiran u klipbord, otvoriće se Snipping Tool sa opcijama za odabir tipa snimka (delimični ekran, čitav ekran, aktivni prozor, video) i dodatnim alatkama za uređivanje nakon slikanja/snimanja.

Ipak, funkcija automatskog čuvanja u klipbord nije uklonjena, a postoji i opcija u podešavanjima ovog alata da se ta funkcionalnost isključi.

snipping tool windows 11 settings

Ova nova funkcionalnost tastera Print Screen pruža korisnicima Windows 11 brz i jednostavan pristup Snipping Tool-u, što može biti korisno u mnogim situacijama. Na primer, korisnici mogu brzo da naprave snimak dela ekrana kako bi snimili greške na ekranu, podelili zanimljiv sadržaj sa kolegama ili prijateljima, ili jednostavno sačuvali deo ekrana kao referencu za kasnije korišćenje.

Takođe, može biti korisna za korisnike koji često koriste Snipping Tool u svakodnevnom radu, kao što su dizajneri, programeri, ili korisnici koji često prave prezentacije ili tutorijale. Umesto da otvaraju Snipping Tool odvojeno ili koriste prečicu na taskbaru, korisnici mogu jednostavno pritisnuti taster Print Screen i odmah započeti pravljenje snimka ekrana.

Do sada sam koristio razne alate za pravljenje snimka ekrana, ali sam shvatio da Snipping Tool sada poseduje sve što mi je trebalo: brzo slikanje dela ekrana, dodavanje strelica, sečenje, čuvanje na desktop. Tako da sam obrisao alternative i zadržao se na ovom alatu.

Stefan Marjanov
Stefan Marjanov

Diplomirani inženjer informatike. Aktivno se bavim informacionim tehnologijama oko 13 godina, a nešto kraće i veb dizajnom. Takođe, osnivač sam ovog bloga na kome radim i pišem više od 10 godina. Ako želite da podržite moj rad kliknite ovde.

Budi u toku

Mrzi te da redovno posećuješ blog kako bi bio/la u toku sa objavama? Unesi svoj email i blog će ti jednom mesečno slati nove objave. Bez spama, odjavi se bilo kada.

Ostavi komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *