Kako kontrolisati TV sa EON Box daljinskim (kodiranje)

2

Da li ste znali da je daljinski koji dolazi uz SBB EON Box zapravo univerzalni daljinski? Da, možete ga koristiti za kontrolisanje bilo kog televizora! Dakle, možete jedan daljinski koristiti da upravljate i EON Box (što je zapravo Android Box), ali i svoj TV.

Taj daljinski ima dva moda: Bluetooth i IR. Ovaj Bluetooth se koristi za kontrolisanje samog EON Box uređaja, a IR mod za kontrolisanje TV-a.

Možda ste pokušavali da upravljate TV sa tim daljinskim, ali je velika verovatnoća da se ništa nije desilo kada ste prebacili daljinski na „TV“ mod. Razlog je taj što vam daljinski nije kodiran za vaš TV. U ovom članku ćete pronaći uputstvo za to jer zvaničnog uputstva nema.

Biranje moda

Da biste prebacili sa jednog moda na drugi, potrebno je da pritisnete taster u gornjem levom uglu na kojem piše „TV/STB“.

  • Kada pritisnete i pored se upali plava lampica, onda je u Bluetooth režimu i možete upravljati Box uređaj
  • Ako pritisnete i pojavi se zelena lampica, onda je u IR režimu i možete kontrolisati svoj TV

Da biste kontrolisali TV morate prvo programirati/kodirati daljinski – i to je veoma lako! Daljinski je podrazumevano podešen za Samsung televizore, ali postoje kodovi pomoću kojih se kodira kako bi radio za bilo koju drugu marku TV-a.

Kodiranje daljinskog

Biće vam potrebno:

Pre svega, potrebno je da je firmware u daljinskom 0133.03.07 ili noviji kako biste imali mogućnost kodiranja. Nisam uspeo da nađem kako se firmware ažurira, ali verujem da se to uradi automatski u nekom trenutku. Moj je već došao sa mogućnošću kodiranja.

Da biste proverili firmware verziju, otvorite EON aplikaciju (dakle tu aplikaciju gde gledate TV kanale), pa idite u podešavanja aplikacije (u levom meniju skroz dole), pa izaberite „Daljinski“. Tu ćete videti napunjenost baterije kao i verziju firmware-a.

Pored toga, treba vam lista kodova – PREUZMI LISTU (pdf). Svaka marka TV-a ima po nekoliko kodova i morate redom probati dok ne nađete onaj koji odgovara konkretno vašem modelu.

Koraci:

1) Uparite daljinski sa EON Box ako već niste i uverite se da radi

2) Držite zajedno „TV/STB“ i „OK“ taster jedno 3 sekunde dok ne zasvetli zelena lampica

3) Kada zelena lampica zasvetli, pustite oba tastera – daljinski sada čeka da unesete kod

eon box daljinski uparivanje
Pokretanje režima kodiranja na EON Box daljinskom

4) Na listi pronađite marku svog TV-a i videćete nekoliko trocifrenih kodova, krenite od prvog

5) Na tastaturi daljinskog upravljača pritisnite prvi broj, zatim drugi broj i na kraju treći broj. Svaki put kada unesete broj, na kratko će zasvetleti zelena lampica

6) Kada unesete i poslednji broj, ako je tačan, zelena lampica će se ugasiti i ne morate ništa više da pritiskate, sve je gotovo!

7) Ako ste uneli netačan broj, ili ga daljinski ne prihvati iz nekog razloga, zelena lampica će nekoliko puta brzo zatrepereti i tada morate ponovo uneti broj

8) Uverite se da je daljinski u „TV“ režimu (kada pritisnete TV/STB treba da zasvetli zelena lampica) pa probajte da kontrolište svoj TV. Ako sve kontrole rade, onda je taj kod dobar. Ako ne rade uopšte, ili nešto od tastera ne radi, probajte naredni kod. Probajte redom kodove sa liste dok ne nađete onaj koji radi sa vašim TV-om.

Imajte na umu da vaš TV možda neće biti podržan ako je model manje poznat ili je TV dosta star. Takođe, može se desiti da vam rade samo neke kontrole. Izaberite onaj kod koji vam omogućava najviše funkcija, ili one funkcije koje vama trebaju.

Povezano:
2 komentara
  1. Sandi kaže

    Vi ste super. Dosta dobrih informacija.volim svaki put da čitam vas.

  2. Sandi kaže

    Vi samo tako napred. Ima dosta dobrih informacija.

Napiši komentar

Negativni, vulgarni i komentari mržnje neće biti odobreni ili će biti automatski obrisani. Email adresa neće biti javno prikazana.