„KP Plus“ napokon podržava novi KupujemProdajem!

Ukratko za one koji nisu upoznati sa ovom temom: pre 3 godine napravio sam dodatak (browser ekstenziju) za sajt KupujemProdajem.com koji u sebi sadrži dosta korisnih opcija (noćni mod, brzi pregled oglasa i slika, plutajuća traka sa informacijama, širi sajt) – više o tome u OVOM ČLANKU.

Novost je da se KupujemProdajem.com sajt pre izvesnog vremena skroz promenio po pitanju arhitekture (i malo po pitanju dizajna) pa je moj dodatak prestao da funkcioniše.

Budući da su menjali arhitekturu (prešli su na Next.js React framework koga zanima), morao sam da kreiram dodatak ispočetka kako bi bio kompatibilan sa SPA (single page application) kao što je Next.js (tj. React).

Kreiranje dodatka ponovo od nule je naravno poveći poduhvat, i još veći jer je neuporedivo teže manipulisati elemente sajta koji se dinamički menjaju (što je odlika SPA sajtova).

Zbog toga sam odlagao ovaj zadatak sve do pre koji dan kada sam shvatio da je većina korisnika prebačena na novi dizajn (po nekom mom opažanju) koji se nalazi na linku novi.kupujemprodajem.com.

Pored toga, korisnici dodatka su počeli da ostavljaju negativne ocene jer više ne radi (tj. ne radi na novom KP sajtu) i dobio sam podosta mejlova sa zahtevima da ažuriram dodatak.

Seo sam i počeo da radim reverse engineering na novom KP sajtu ne bi li „provalio“ kako funkcioniše. I napokon sam uspeo, čak bih rekao da mi se više dopada jer imam više opcija i mogućnosti nego ranije pa će i dodatak dobiti više opcija u budućnosti.

KP Plus 2.0 (od sada i za Firefox)

Nakon par dana kodiranja uspeo sam da objavim verziju 2.0 dodatka koja je skroz kompatibilna sa novim KP sajtom i ima podršku za Firefox! Sledi video klip, a ispod možete pogledati sve opcije, naći link za instaliranje kao i spisak svih izmena.

Instaliraj

Ako već imate dodatak, kroz koji dan će se automatski ažurirati.

Ako nemate, možete ga instalirati preko sledećih linkova:

Opcije koje ovaj dodatak trenutno nudi

Brzi prikaz oglasa

Kad god se na ekranu pojavi lista sa oglasima (bilo da se radi o rezultatima pretrage ili listi iz neke kategorije) ispod cene za svaki oglas pojaviće se ikonica. Ta ikonica otvara mali ekran (popup) sa sažetim detaljima tog oglasa: naziv, cena, ime korisnika, ocene, broj telefona, slika, opis…

Proširi KP sajt

Kada je ova opcija uključena, KP sajt postaje širi i font veći tako da je sajt pregledniji na većim ekranima. Inače je dosta uzak i font dosta sitan za one koji imaju veće monitore. Ova opcija to rešava.

Noćni mod

Ovo je i najtraženija opcija. Ako je ova opcija uključena kupujemprodajem.com sajt će imati noćni mod koji je pogodan za čitanje noću. Ako je opcija „Automatski uskladi sa sistemom“ uključena noćni mod na sajtu će biti sinhronizovan sa temom sistema ili veb pregledača. Ako je opcija „Onemogući prilikom dodavanja oglasa“ uključena noćni mod će biti isključen na ekranu za dodavanje i uređivanje oglasa.

Uveličaj sliku na klik

Kada je uključena ova opcija moguće je kliknuti na sličicu u spisku oglasa i uveličati je preko celog ekrana u tzv. „lightbox“.

Plutajuća traka sa informacijama

Pojavljuje se na stranici oglasa kada korisnik skroluje dole. U traci se nalaze slika oglasa, naziv, cena i naziv prodavca. Dosta je korisno kada korisnik skroluje dole da vidi slike ili ocene pa ima u vidnom polju najbitnije informacije sa vrha stranice.

Panel sa opcijama

Kada kliknete na ikonicu dodatka, pojaviće se panel gde se mogu uključiti ili isključiti pojedinačne opcije. Novina u verziji 2.0 se tiče funkcije snimanja opcija. Sada se opcije automatski snimaju pri izmeni podešavanja (nije potrebno kliknuti Save). Takođe, tu je i taster kojim je moguće osvežiti sve KP kartice kako bi se promene videle na sajtu.

Changelogs (izmene) v2.0.0 – v2.0.3

 • Novo: dodatak sada podržava novi KP sajt (koji je rađen u Next.js) i više ne podržava stari
 • Novo: dodata opcija „Proširi sajt“ – Proširuje sajt i povećava font tako da je sajt pregledniji na većim ekranima.
 • Novo: modernije ikonice za svaku opciju
 • Novo: podešavanja dodatka se automatski snimaju (više nije potrebno kliknuti „Sačuvaj“)
 • Novo: kada se opcija promeni, dostupan je taster koji automatski osvežava sve KP tabove u Browser-u
 • Novo: pored KP logotipa stoji „+“ tako da korisnik zna da je KPP dodatak aktivan
 • Novo: dodata podrška za oglase tipa „Poslovi“
 • Novo: u prozoru „brzi pregled oglasa“ dodata ikonica indikator statusa korisnika (zeleno-online, crveno-offline, sivo-sakriven status)
 • Novo: kada se otvori brzi pregled oglasa, ako oglas ima više od jedne slike prikazaće se galerija
 • Novo: galerija u brzom pregledu oglasa može da se skroluje, ima umanjene sličice ispod, i svaka slika može da se uveliča
 • Novo: dodatak je dostupan i na Firefox-u!
 • Novo: u panelu za brzi pregled oglasa dodate su informacije koje korisnik prikazuje istovremeno u svim svojim oglasima
 • Poboljšano: dodatak je prebačen na „browser“ API tako da je kompatibilan sa više Browser-a (kao što je Firefox)
 • Poboljšano: sitne CSS ispravke
 • Poboljšano: noćni mod je kompatibilniji sa novim dizajnom i smanjen je broj grešaka
 • Poboljšano: „brzi pregled oglasa“ panel je stilizovan
 • Poboljšano: noćni mod radi i na „Dodaj oglas“ stranici, kao i na stranici sa porukama
 • Poboljšano: taster za uveličavanje slike više ne prekriva celu sliku pa je moguće otvoriti oglas i klikom na sliku
 • Poboljšano: razne CSS izmene KPP elemenata za moderniji izgled
 • Poboljšano: ažuriran jQuery na 3.7.0 (smanjen sa 87kb na 85kb)
 • Uklonjeno: opcija „brzi pregled ocena“ je uklonjena jer je redudantna sa opcijom „brzi prikaz oglasa“ i pravi nepotreban saobraćaj ka KP sajtu
 • Ostalo: ikonica KPP dodatka je malo izmenjena
 • Ostalo: dodatak se sada zove „KP Plus“
 • Napomena: ovo je prva verzija koja je rađena za novi KP sajt, moguće su greške (prijaviti ih na email dodatka)
Stefan Marjanov
Stefan Marjanov

Diplomirani inženjer informatike. Aktivno se bavim informacionim tehnologijama oko 12 godina, a nešto kraće i veb dizajnom. Takođe, osnivač sam ovog bloga na kome radim i pišem više od 10 godina. Ako želite da podržite moj rad kliknite ovde.

Budi u toku

Mrzi te da redovno posećuješ blog kako bi bio/la u toku sa objavama? Unesi svoj email i blog će ti jednom mesečno slati nove objave. Bez spama, odjavi se bilo kada.

4 komentara

Ostavi komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *