Na ovom sajtu možete pronaći nepušačke lokale u Srbiji

Kada planiram odlazak u neki lokal prvo proverim radno vreme, gužvu, ako treba i putanju… ali ono što ne mogu da proverim jeste da li je nepušački ili da li postoji odvojeno mesto za nepušače. Ova stavka mi je najbitnija i na osnovu toga se odlučujem u koji lokal ću otići.

Ovu vrstu informacije sam uglavnom tražio po komentarima u Google Maps i na društvenim mrežama, ili pak pokušavao da na slikama korisnika pronađem znak za zabranjeno pušenje u pozadini.

Taj metod je u većini slučajeva davao rezultate, ali sam shvatio da mi previše vremena odlazi na to „istraživanje“. Pre nekoliko dana sam rešio da svo to stečeno iskustvo i prikupljeno znanje spakujem u jedan sajt, tj. mapu, i ponudim drugima.

Tako je nastao sajta LokaliBezDima.rs

Sajt je, dakle, baza lokala u Srbiji u kojima je pušenje zabranjeno ili pak postoji adekvatno izdvojen deo za pušače ili nepušače.

Da mapa ne bi bila dosadna, rešio sam da dodam još neke korisne opcije.

Recimo, znam da je mnogima takođe bitno da znaju da li lokal ima baštu, da li je pet friendly, da li služe pića/hranu…. itd. Sve te informacije sam pokušao da pronađem za svaki lokal i navedem ih.

Pored tih informacija, trudio sam se da za svaki lokal dodam broj telefona i web lokaciju (sajt/društvene mreže) kako bi korisnici imali sve najbitnije informacije na jednom mestu.

Budući da nekada nije lako naći pin na mapi, dodao sam i naprednu pretragu. Tako da svako može pretražiti lokale u svojoj blizini (ili u blizini određenog mesta), označiti koje stavke lokal mora da poseduje, kategorizaciju, i slično.

Tu su svakako i tačna adresa, link do Google Maps navigacije, datum poslednjeg ažuriranja, spisak lokala u blizini, recenzije korisnika.

lokali-bez-dima-mapa

Za korisnike sajta:

Ono što je najbitnije kod ovog sajta je činjenica da ga mora dopunjavati zajednica. Ja sam za početak dodao stotinak lokala koje sam „iskopao“ na društvenim mrežama i iz svoje stare lične baze, ali se informacije moraju ažurirati redovno.

Tu nastupate vi.

U okviru svakog lokala nalazi se link za ažuriranje podataka. Svako može podneti zahtev za ažuriranje podataka, a nakon provere te promene će biti prihvaćene ili odbijene.

Takođe, postoji i forma preko koje svako može podneti zahtev za dodavanje novog lokala na mapu. Svaki zahtev se detaljno proverava pre dodavanja lokala na mapu.

Za vlasnike lokala:

Svaki vlasnik lokala može verifikovati svoj lokal. Verifikacija podrazumeva proveru svih podataka sa stranice i potvrdu od strane vlasnika putem jednog od zvaničnih kanala komunikacije (telefon, sajt, email, društvene mreže…).

Takođe, vlasnici mogu pre verifikacije zatražiti ažuriranje podataka ukoliko su neki netačni u tom trenutku. Vlasnici uvek mogu proveravati informacije o svoijm lokalima i slati zahteve za ažuriranje.

Kada se lokal verifikuje, dobija poseban bedž na stranici kako bi korisnici znali da su podaci o tom lokalu sigurno tačni.

Korisnici mogu u filterima pretrage čekirati opciju „Verifikovani lokali“ ako žele da im se u rezultatima pretrage i na mapi pojave samo takvi lokali.

Posetite sajt

Ako vam se sviđa ova ideja, možete posetiti sajt i napisati povratne informacije u komentaru ispod.

Svakako, možete i dodati lokal ili ažurirati podatke o postojećem i na taj način doprineti ovom projektu.

Stefan Marjanov
Stefan Marjanov

Diplomirani inženjer informatike. Aktivno se bavim informacionim tehnologijama oko 12 godina, a nešto kraće i veb dizajnom. Takođe, osnivač sam ovog bloga na kome radim i pišem više od 10 godina. Ako želite da podržite moj rad kliknite ovde.

Budi u toku

Mrzi te da redovno posećuješ blog kako bi bio/la u toku sa objavama? Unesi svoj email i blog će ti jednom mesečno slati nove objave. Bez spama, odjavi se bilo kada.

1 komentar

Ostavi komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *