Registar „NE ZOVI“ – noćna mora za privatnost korisnika?

Od juče (5. januar 2024.) svim građanima Srbije i firmama dostupan je na korišćenje „NE ZOVI“ registar. Ovaj registar je kreiran sa idejom da omogući građanima da se „odjave“ sa svih promotivnih telefonskih kampanja koje mogu sprovoditi firme u Srbiji.

U prevodu: ako se korisnik upiše u registar „NE ZOVI“, nijedna firma neće smeti da ga zove, pošalje SMS ili IM u promotivne svrhe.

Sa druge strane, firme će morati da pre pozivanja, slanja SMS ili IM poruke u promotivne svrhe proveriti u registru da li je taj broj upisan. Ukoliko jeste – ne smeju zvati/slati radi bilo kakve promocije.

Zvuči super zar ne? Postoji začkoljica… ili par

Kada sam prvi put čuo da će se ovaj registar uvesti zaista sam se obradovao. Međutim, kada sam pročitao juče Pravilnik shvatio sam da ovaj registar može naneti više štete nego koristi građanima. Zašto?

#1: ovo je samo baza, pozivi se ne blokiraju

Ne znam zašto (valjda jer je to logično) mislio sam da će se pozivi i SMS poruke blokirati na nivou operatera. Dakle, ako ja odem kod svog operatera i podnesem zahtev da me upiše u ovaj registar, očekujem da od tog trenutka operater blokira promotivne pozive i SMS brojeve svih firmi ka mom broju. Firme bi morale da prijave svoje brojeve koji će služiti samo za promocije (ili one koji neće) i to bi radilo bez greške.

MEĐUTIM, to nije slučaj.

Ovaj registar je… pa samo registar, tj. baza, gde firme mogu samo proveriti da li je neki broj upisan ili nije. Firme svakako mogu pozivati koga žele i nuditi proizvode/usluge, ništa ih tehnički ne sprečava.

Naravno, kršenje ovog Pravilnika povlači i novčanu kaznu, ali:

 1. mi živimo u Srbiji – kada je običan građanin uspeo da se izbori za svoja prava? Pa ne možemo ni pravo na garanciju da ostvarimo, a ne pravo na nešto ozbiljnije
 2. te kazne su zanemarljive za velike: 50.000 za firmu i 8.000 za odgovorno lice u firmi. Velikim firmama ti iznosi spadaju pod marginarlne greške

E sad, zašto bi neke firme rizikovale kazne samo da bi sprovele promotivnu kampanju? Kao što sam već napisao – kazna je mala, ali zapravo zbog tačke broj 3 ispod.

#2: privatnost korisnika – nula

Da li znate koji su sve podaci upisani u registar pored samog broja telefona?

 • ime i prezime korisnika telefonskog broja;
 • broj telefona korisnika telefonskog broja;
 • jedinstveni matični broj (JMBG) korisnika telefonskog broja;
 • poslovno ime obveznika upisa i ispisa koji je upisao podatak;
 • matični broj obveznika upisa i ispisa koji je upisao podatak;
 • datum kada je upisan podatak;
 • poslovno ime obveznika upisa i ispisa koji je ispisao podatak;
 • matični broj obveznika upisa i ispisa koji je ispisao podatak;
 • datum kada je ispisan podatak.
Član 7 Pravilnika „Ne zovi“. Izvor na kraju članka.

Dakle, imamo 3 PII (personally identifiable information) podatka: puno ime i prezime vlasnika broja, JMBG vlasnika broja i sam broj telefona.

Ali, to nije sve. Da bi korisnik uopšte mogao da se upiše u taj registar, prvo mora da registruje broj na svoje ime. Dakle, ako imate prepaid broj jer želite da imate svoju privatnost (na šta svako mora da ima pravo), morate prvo povezati broj na svoje ime sa ličnom kartom.

Zašto moram da ostavim svoje lične podatke uz svoj broj kada ga dodajem u bazu? Zar su lični podaci vlasnika broja neophodni kada firme proveravaju da li je broj u bazi? Ako je broj u bazi – ne zovi ga, samo to je bitno, nije bitno ko stoji iza tog broja.

I do kog zaključa možemo doći posle ovoga? Samo do jednog:

#3: baza je zlata vredna

Da li znate koliko je teško prikupiti bazu telefona ili email adresa? Veoma. Ali sada svaka firma ima bazu na tacni.

Tako je, dobro ste pročitali: svaka firma (što uključuje i državne) ima pristup ovoj bazi sa svim brojevima telefona koju može slobodno da preuzme u bilo kom trenutku i iskoristi je kako želi.

Da li se upisati u registar „NE ZOVI“?

Po mom mišljenju nema nikakvih prednosti, ima samo negativnih strana.

Niko nam ne garantuje da neka firma neće zloupotrebiti ovu bazu. Dobro, one manje sigurno neće, ali šta je sa onim većim kojima nijedan zakon ništa ne može i koje svakako već godinama krše razne zakone?

Tako da, bili u registru ili ne, verovatno ćete i dalje dobijati promo poruke i pozive.

Jedina razlika je u tome što će vaš broj biti u centralnoj bazi i svaka firma će mu imati pristup, a ne samo one kod kojih ste lično nekada ostavili svoj broj. Lakše je blokirati samo tih nekoliko nego sve.

Alternativa

Bolji način je udružiti se i preko Viber Caller ID opcije prijavljivati kao spam brojeve koji bez pristanka zovu i promovišu nešto.

Pored toga, možete u telefonu blokirati bilo koji broj tako da vas nikada više ne može pozvati niti poslati SMS.

I na kraju uvek možete blokirati bilo koga u IM aplikacijama kao što su Viber i Messenger.

Stefan Marjanov
Stefan Marjanov

Diplomirani inženjer informatike. Aktivno se bavim informacionim tehnologijama oko 13 godina, a nešto kraće i veb dizajnom. Takođe, osnivač sam ovog bloga na kome radim i pišem više od 10 godina. Ako želite da podržite moj rad kliknite ovde.

2 komentara

 1. Dobar članak!
  Takođe bih predložio truecaller app koja vam pokaže kako su korisnici obeležili neki za vas nepoznati broj telefona, pa da znate da li da se javljate ili ne.

Ostavi komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *