Kako otvoriti .EML fajl? (više načina)

Ako ste kojim slučajem dobili email u .EML formatu i sada ne možete da ga otvorite, postoji jednostavno rešenje da pročitate taj email.

Naime, EML je standardni fajl za čuvanje email-a u (MIME RFC 822 format) koji čitaju svi email klijenti. Ipak, kako danas retko ko ima email klijent instaliran zbog sve češće upotrebe Cloud rešenja (Outlook, Gmail, itd), korisnici nemaju način da otvore EML fajl.

Postoji više načina da pročitate EML fajl, a jedan od njih ne zahteva instalaciju nikakvog dodatnog programa.

1. Način – browser

Vaš browser može da pročita HTML, a email je ništa drugo nego HTML u specifičnom formatu. Potrebno je samo da nešto malo izmenite i vaš browser će moći da učita vaš email fajl.

Imajte na umu da slike možda neće biti učitane. Ako želite da vidite ceo email sa svim slikama i elementima, morate koristiti treći način ispod.

1. Otvorite File Explorer i pronađite folder gde se nalazi vaš EML fajl

2. Kliknite na „View > Show > File name extensions“ – prikazano na slici ispod

3. Sada će se pored naziva vašeg email fajla pojaviti „.eml“. Kliknite opciju da izmenite naziv fajla pa onda samo obrišite „.eml“ i napišite „.mht„. Sačuvajte i potvrdite izmene.

Primer: ako se fajl prvobitno zvao „original.eml“ sada treba da se zove „original.mht

4. Na kraju je potrebno da taj .mht fajl prosto prevučete u vaš omiljeni browser i to je to

2. Način – notepad

EML fajl možete otvoriti i u bilo kom tekst editoru, pa između ostalog i u Notepad-u. Ipak, email neće biti formatiran već ćete videti samo izvorni kod plus zaglavlje. Ovaj metod može biti koristan ako baš to i želite da pogledate, pogotovo zaglavlje mejla gde se krije dosta korisnih informacija.

1. Kliknite desnim tasterom miša na .eml fajl pa izaberite „Open With > Notepad

2. Fajl će se otvoriti u Notepad-u i to je to

Ako imate neki drugi tekst editor, možete ga izabrati umesto Notepad-a

3. Način – Email klijent

Najbolji način da otvorite .eml fajl jeste upravo preko nekog email klijenta. Mana je što morate instalirati email klijent, ali ako vam nije problem onda je ovo preporučen metod.

1. Preuzmite i instalirajte neki email klijent – preporuka je „Thunderbird“ (besplatan i open-source)

2. Kada instalirate Thunderbird, ne morate dodati nikakav nalog, možete slobodno zatvoriti ekran za početno podešavanje koji se pojavi prvi put

3. Kliknite desnim tasterom miša na .eml fajl pa izaberite „Open With > Thunderbird

4. Email će se otvoriti i videćete sadržaj kao i u prvom načinu. Ipak, imaćete i opciju da učitate slike!

5. U žutoj traci koja se pojavila na vrhu email-a kliknite na „Options“ pa čekirajte opcije „Allow remote content from…“ (ima ih dve, probajte prvo jednu pa drugu)

Zaključak

To su tri najlakša načina da otvorite .eml fajl. Lično koristim prvi način jer ne koristim email klijente pa ne bih da ih instaliram samo da bih video jedan fajl. Ako znate za još neki jednostavan način, pišite ispod u komentaru.

Stefan Marjanov
Stefan Marjanov

Diplomirani inženjer informatike. Aktivno se bavim informacionim tehnologijama oko 12 godina, a nešto kraće i veb dizajnom. Takođe, osnivač sam ovog bloga na kome radim i pišem više od 10 godina. Ako želite da podržite moj rad kliknite ovde.

Budi u toku

Mrzi te da redovno posećuješ blog kako bi bio/la u toku sa objavama? Unesi svoj email i blog će ti jednom mesečno slati nove objave. Bez spama, odjavi se bilo kada.

Ostavi komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *