Digitalne pretplate i proizvodi koje plaćam (i vrede svaki dinar)

Nekako je uvek među ljudima sa Balkana postojala odbojnost prema pretplatama i generalno plaćanje digitalnog sadržaja ili usluga. Kod mene to nije slučaj, ali svakako da pažljivo biram na šta trošim novac.

Ima toliko digitalnih servisa na koje se možemo pretplatiti ili kupiti da se postavlja pitanje „šta vredi platiti?“.

Na to pitanje ne mogu da odgovorim jer svako ima drugačije potrebe, ali mogu navesti digitalne servise/usluge koje ja koristim već duže vreme i koje mogu toplo preporučiti.

#1 HBO Max

Ovo je ubedljivo najbolji digitalni servis koji se isplati ako volite filmove i serije. Što se Srbije tiče, jedino HBO Max nudi srpske prevode za sve sadržaje – barem koliko sam uspeo da testiram. Nije problem taj srpski prevod, većina ljudi čita/sluša engleski sasvim dobro, ali je stvar principa. Nekako mi je nepoštovanje prema pretplatnicima da ne ponudiš lokalni prevod, a znaš da uzmeš pare. Zbog toga, veliko poštovanje prema HBO kompaniji i moja topla preporuka.

Takođe, imaju najbolji odnos cene i onoga što nude u poređenju sa konkurentnim servisima.

Detaljni pregled HBO Max servisa možete pogledati u ovom članku: HBO Max stigao u Srbiju – moja ISKUSTVA (pozitivna i negativna)

> Mesečna cena: 4.58 EUR

#2 VPN

VPN, naročito plaćeni, je obavezan za svakoga ko koristi internet ukoliko želite da svoju aktivnost na internetu zadržite samo za sebe.

Smatram da je VPN u današnje vreme potreban svima i prosto ne postoji razlog zašto ga neko ne bi imao, pogotovo što su cene pristupačne svakome.

Lično sam se opredelio za NordVPN pre svega zbog dobrog statusa kompanije, transparentnosti prema korisnicima, lokaciji sedišta, pristupačnih cena i generalno mi se dopada šta su sve uradili kako bi korisnici ostali anonimni.

Ne bih da se ponavljam jer sam detaljan članak o NordVPN-u pisao pre izvesnog vremena pa preporučujem da ga pročitate: NordVPN iskustva (pozitivna i negativna), test, pregled

Ako se registrujete preko mog linka – REGISTRUJ SE – dobijate 1-3 meseca gratis.

> Mesečna cena: 3.79 EUR

#3 Hetzner hosting i backup

Hetzner je jedna kompanija čije mi se poslovanje veoma dopada – od transparentnosti preko cena do odnosa sa korisnicima. Kod njih već par godina plaćam VPS hosting za par svojih sajtova i imam samo lepe reči za njih. Nude dosta opcija i za male pare (u odnosu na druge) može se uzeti veoma solidna mašina za hostovanje sajtova.

Budući da sam već par godina veoma zadovoljan Hetznerom, odlučio sam da kod njih uzmem i mesečni plan za Storage, tj. backup. Njihov „Storage“ je manje-više samo prostor (u mom slučaju 1TB) na njihovom serveru gde možete da uskladištite šta želite od svojih fajlova.

Taj Storage koristim za backup nekih sajtova, kao i za backup nekih svojih fajlova. 1TB prostora izađe svega 3.20 EUR mesečno – džabe!

Pored Storage nude i Storage Share što je više kao neki Cloud gde možete lako dodati fajlove i deliti sa drugima. Nešto kao Google Drive ili iCloud. Dok je ova opcija lakša za postavljanje i korišćenje, nije toliko fleksibilna pa meni nije odgovaralo. Cena za 1TB je 4.29 EUR mesečno.

Uz sve to, znate da su podaci samo vaši i neko im nema pristup – što nije slučaj sa drugim poznatim Cloud provajderima kao što su Google i Apple.

> Mesečna cena (VPS + Cloud): 13.6+3.2 = 16,8 EUR

#4 Mailgun

Mailgun je, između ostalog, servis za slanje mejlova. Sada će se neko zapitati „zašto plaćati ako ima besplatno, recimo Gmail?“. U većini slučajeva besplatni mejlovi su ok rešenje i dovoljni za prosečnog korisnika i ličnu upotrebu. Međutim, ako vodite biznis, postoje situacije kada nije dozvoljeno ni dovoljno koristiti besplatne mejlove (npr. masovno slanje i transakcione poruke), a takođe je potrebno imati garanciju da će svaki mejl stići bez obzira na sve.

Ta sloboda na korišćenje servisa i sigurnost da će svaki mejl stići su ono što se plaća. Biznis korisnicima je to bitnije od cene i zato se okreću plaćenim servisima.

Mailgun sam izabrao jer je dosta poznat, dugo je na tržištu, ima dobru reputaciju, odličan API za programere (što mi je presudno), i cene su im i više nego dobre.

Najmanji plan je 1$ za 1000 mejlova s tim što je prvih 1000 mejlova mesečno besplatno. Ako pošaljete manje od 1000 mejlova mesečno, onda se ništa ne plaća. Ako pošaljete više, onda se plaća samo onoliko koliko ste potrošili preko 1000.

> Mesečna cena: 0$ za prvih 1000, 1$ za svakih narednih 1000 mejlova

#5 Kablovski/optički internet

Svakako da je internet danas obavezan digitalni servis, ali nije ni toliko stvar u brzini koliko u iskustvu i kvalitetu. Danas svaki operater nudi brz net i gotovo je nemoguće imati spor net, ali nisu svi operateri isti.

Recimo, imam veoma pozitivna iskustva sa SBB-om i plaćao bih kolike god cene imali jer prosto imaju nenadmašivu korisničku podršku i kvalitet usluge/interneta.

Kada sam trebao da uvedem internet (i celu konekciju), došli su u roku od 24h. Kada sam se selio, otišao sam u poslovnicu da podnesem zahtev za premeštanje usluge – opet su došli u roku od 24h. Kada god sam ih kontaktirao oko tehničkih pitanja (nekada čisto iz radoznalosti), uvek mi je odgovorila stručna osoba koja se razume u to o čemu pričam – što nisam doživeo ni kod jednog drugog operatera.

Pre SBB-a sam kontaktirao konkurentnog operatera da uvedem ADSL (jer sam mislio da će biti brže), ali se nisu pojavili čitava 2 (slovima: DVA) meseca! Kada sam otišao u poslovnicu, red za žalbe je bio toliki da sam odustao od čekanja. Toliko grozno iskustvo sam imao da ih ne bih ni najgorem neprijatelju preporučio.

Moja iskustva sa SBB-om možete pročitati u ovom članku: SBB iskustva (redovno ažuriram)

> Mesečna cena: od 3.350 RSD

#6 Anti-virus

E sad, znam znam, postoje besplatna anti-virus rešenja koja rade sasvim dobro… itd. ali opet napominjem da je besplatno dobro samo do neke granice.

Ono što plaćena anti-virusna rešenja izdavaja od besplatnih je, između ostalog, tehnička podrška, opcije za biznise, ažurnost (kako baze tako i podrške), dodatne opcije zaštite, više programa u jednom.

Recimo, kao neko ko mora da ima napredni firewall u računaru, proaktivnu zaštitu od virusa, zaštitu od Ransomware napada, zaštitu bekap rešenja, upravljanje zaštitom na daljinu, upravljanje više uređaja odjednom, izolovano bankarstvo, zaštitu od keyloggera… i sl. veoma mi znači da sve to imam u jednom rešenju i da mogu podesiti u najviše sat vremena.

Problem je što nijedan anti-virus to ne nudi u besplatnoj verziji, a ne postoje ni zasebni besplatni programi koji mogu sve to da nadomeste.

Takođe, nemam vremena da tražim 20 drugih programa koje ću podešavati 3 meseca da bih dobio isti efekat. Manje košta plaćeni anti-virus koji podesim za sat vremena, nego vreme koje ću utrošiti na besplatna rešenja. Dakle, nije besplatno uvek jeftinije i zato ću se uvek opredeliti za plaćeni anti-virus.

> Godišnja cena: od 30$

Još korisnih digitalnih proizvoda i usluga

Postoji još dosta digitalnih servisa, proizvoda i usluga koji mogu biti korisni i/ili zabavni. Navešću ih ovde pa možda neko nađe nešto korisno i zanimljivo za sebe.

Digitalne igre i pretplate

Ako volite da igrate igre na računaru ili konzoli, digitalne dopune i pretplate su neizostavne. Postoji dosta opcija, pretplata, dopuna, platformi… tako da će svako naći nešto za sebe.

AI alati

Danas imamo dosta alata koje pokreće AI koji vam mogu uštedeti vreme. Recimo, AI generator slika, teksta, kodova, muzike… i sl. Uglavnom se AI alati plaćaju, ali postoje i besplatni – o čemu sam pisao.

Udemy kursevi

Na Udemy se može naći mnoštvo kurseva iz različitih oblasti. Prednost je što te kurseve prave stručnjaci iz celog sveta i za ceo svet, dakle dobićete kvalitetan sadržaj. Takođe, često prave sniženja pa možete neki kurs uzeti za male pare. Često autori svoje kurseve ažuriraju pa će uvek biti relevantan.

Predložite u komentaru…

Ako koristite neki digitalni servis, uslugu ili kupujete neke digitalne proizvode sa kojima ste zadovoljni, napišite ispod u komentaru.

Stefan Marjanov
Stefan Marjanov

Diplomirani inženjer informatike. Aktivno se bavim informacionim tehnologijama oko 13 godina, a nešto kraće i veb dizajnom. Takođe, osnivač sam ovog bloga na kome radim i pišem više od 10 godina. Ako želite da podržite moj rad kliknite ovde.

Budi u toku

Mrzi te da redovno posećuješ blog kako bi bio/la u toku sa objavama? Unesi svoj email i blog će ti jednom mesečno slati nove objave. Bez spama, odjavi se bilo kada.

2 komentara

  • Windscribe je baziran u Kanadi – koja je u Five Eyes alijansi – tako da taj VPN samo čisto da bi zaobišao georestrikciju, nikako za privatnost. Što se ostalih opcija tiče koje dolaze uz plaćenu verziju: koliko god ih bilo ne mogu nadomestiti pomenutu manu. Free verzija je ok za zaobilaženje georestrikcije po potrebi, i samo za to bih i preporučio taj VPN.
   Dakle:
   – prednost: free verzija nudi dosta protoka i ok je za zaobilaženje georestrikcije
   – mane: Five Eyes (privatnost je nepostojaća)

Ostavi komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *