FAQ

FAQ (frequently asked questions)

1) Kakve objave mogu pronaći na blogu „Saznaj Novo“?

Na blogu možete pronaći tekstove iz oblasti računara, pametnih uređaja i internet tehnologija. Mogu se pronaći tutorijali, recenzije, vesti, saveti…

2) Da li postoje i video tutorijali, recenzije, i slično?

Da, ali u znatno manjoj meri jer je ovo blog i primarni format prikaza informacija je tekst obogaćen slikama i linkovima. Ipak, blog ima Youtube kanal sa video snimcima, a novi se dodaju po potrebi. Youtube kanal bloga.

3) Mogu li postati autor na blogu?

Svako ko želi da piše za blog može poslati zahtev putem kontakt forme, ili poslati samo tekst koji će biti objavljen pod imenom autora teksta, ili anonimno (zavisi kako autor zahteva).

4) Postavio/la sam komentar, ali se ne pojavljuje. Zašto?

Kako na internetu ima dosta spama, blog ima nekoliko vrsta zaštita od njih. Međutim, nekad neka validna poruka završi u spam odeljku i tada je potrebno da administrator pregleda i proceni da li će komentar biti objavljen ili ne.

5) Želim da ostvarim neki vid saradnje sa blogom. Kako?

Ukoliko želite da sarađujete sa blogom „Saznaj Novo“, možete poslati predlog za saradnju putem kontakt forme koja se nalazi na stranici „Saradnja

6) Šta je to „HTTPS“ pored domena bloga?

HTTPS je skraćeno od „Hyper Text Transfer Protocol Secure“ što bi značilo da je komunikacija Vašeg računara sa serverom bloga obezbeđena sigurnom vezom, tj. SSL protokolom. Više na sajtu Wikipedia.org

7) Smem li kopirati tekst i postaviti na svoj sajt?

Kopiranje je zabranjeno! Ukoliko želite da preuzmete članak, ili iskoristiti neki njegov deo, potrebno je da pošaljete upit putem kontakt forme sa detaljima: koji tekst (ili deo teksta) i gde želite da objavite. Nakon toga ćete dobiti odgovor da li smete da kopirate i pod koji uslovima. Ukoliko tekst bude kopiran bez prethodnog odobrenja autora, smatraće se krađom.

8) Gde sve mogu pratiti blog?

Blog možete pratiti na sledećim kanalima:
Facebook stranica,
Twitter,
Pinterest,
Google News,
RSS,
Newsletter,
Reddit

9) Stižu mi nekakva obaveštenja od bloga u uglu ekrana. Šta je to?

To su Push notifikacije i pomoću njih možete dobijati najnovije tekstove sa bloga bez potrebe da ulazite na blog. Više o ovim notifikacijama možete pročitati u ovom članku. Ukoliko želite da se odjavite, ispratite ovo uputstvo.

10) Šta simbolizuje logo?

Novi logo je malo prepravljen kako bi bio simetričan i bolje se uklopio u dizajn ostalih elemenata koji ga okružuju. Glavni motiv jeste monitor koji simbolizuje tehnologiju (čime se ovaj blog i bavi). Sporedni motiv je siva strelica (može biti i druge boje, zavisi od pozadine na kojoj se logo nalazi) u gornjem densom uglu monitora koja je i ugao monitora i strelica koja simbolizuje neki napredak, kretanje napred i gore, težnja ka novim saznanjima i tehnologijama. I postolje je malo iskošeno i takođe predstavlja neko kretanje u pozitivnom smeru.

11) Zašto baš „Saznaj Novo“ naziv?

Mnogi ne mogu odmah da zapamte ime pa kažu „Saznaj Više“ ali taj naziv nisam namerno odabrao jer se previše pojavljuje na internetu. Do naziva sam došao za 2 sekunde nakon što sam rešio da napravim blog. Proistekao je iz moje želje da sve što saznam novo u vezi tehnologije podelim sa drugima kako bi i oni saznali nešto novo. Detaljnije o tome sam pisao u članku povodom petogodišnjice bloga – pročitaj.