O blogu

Saznaj Novo je blog o računarima koji je vrlo brzo zabeležio veliku posećenost kako iz Srbije, tako i iz okolnih zemalja.

Ovo nije blog koji će vas zatrpati vestima o svakoj sekundi koja se desi na internetu, već će vam pružiti samo najbitnije i najkorisnije tekstove. Svaki tekst je pisan dobrom voljom iz želje autora da svoje znanje podeli sa drugima. To je i bila osnovna ideja koja je pokrenula blog.

Na blogu se objavljuju vesti u vezi računara, interneta i mobilnih tehnologija, kako iz sveta tako i sa naših područja.

Sam blog je veoma jednostavan i pregledan. U svakom postu, pored odgovarajuće slike vezane za temu, nalazi se opis kao i korisni linkovi, slike ili video snimci. Sadržaj je raznovrsan, a vi možete odabrati kategoriju koja vam najviše odgovara. Da li će to biti Android, Hardver, Softver, Internet, ili nešto peto, sigurno ćete naći barem nešto zanimljivo, i po vašem ukusu.

Cilj je pružiti određenu količinu informacija na taj način da svako može razumeti, iskoristiti i kasnije podeliti.

Blog kroz vreme

Posetite link koji sledi, odaberite godinu i neku „sliku“ bloga koja je zabeležena i možete videti kako je blog tada izgledao:

https://web.archive.org/web/*/saznajnovo.com

„Slike“ beleži servis web.archive.org s vremena na vreme pa zato nema slika od ranijeg perioda.

saznaj novo kroz vreme

 

Blog od osnivanja do danas

SaznajNovo se prvi put pojavio online 2009. godine na besplatnom hostingu i imao je besplatan domen. Nakon godinu dana objavljivanja postova i upoznavanja sa WordPressom, premeštam blog na plaćeni hosting i besplatan pod-domen. Naredne dve godine blog je posećivalo sve više i više osoba sve do trenutka kada je trebao jači host. Avgusta 2012. godine kupljen je .com domen i Ultra paket kod PegazHosting-a. Zatim je prebačen na VPS kod Hosting Srbija, da bi se konačno preselio par godina kasnije na još jači SSD VPS kod CloudTeh, gde je i sada.

Tokom ovih 7 godina, blog je menjao 3 puta domen zbog čega je gubio PR, Google i Alexa poziciju. Uprkos svemu tome, nastavlja da se penje na svoje staro mesto. Više detalja o samom blogu i njegovoj istoriji, možete pročitati u članku povodom petog rođendana bloga.