O blogu

Saznaj Novo“ je nezavisni blog o računarima, internetu, pametnim uređajima i generalno novim tehnologijama. Ovo nije blog koji će vas zatrpati vestima o svakoj sekundi koja se desi na internetu, već će vam pružiti samo najbitnije i najkorisnije tekstove.

Svaki tekst je pisan dobrom voljom autora iz želje da svoje znanje podeli sa drugima. To je i bila osnovna ideja koja je pokrenula blog.

Cilj je pružiti određenu količinu informacija na taj način da svako može razumeti, iskoristiti i podeliti.

Blog od osnivanja do danas

Saznaj Novo se prvi put pojavio on line 2009. godine na besplatnom hostingu i domenu.

Nakon godinu dana objavljivanja postova i upoznavanja sa WordPress-om, premeštam blog na plaćeni hosting i besplatan pod-domen. Naredne dve godine blog je posećivalo sve više i više osoba sve do trenutka kada je trebao jači hosting paket.

Avgusta 2012. godine kupljen je .com domen i Ultra paket kod PegazHosting-a. Zatim je prebačen na VPS kod Hosting Srbija, pa par godina kasnije na još jači SSD VPS kod CloudTeh (koji je kupljen od strane Unlimited-a), i na kraju je smešten na Hetzner cloud VPS gde se nalazi i sada.

Od 2009. godine blog je menjao 3 puta domen zbog čega je gubio PR, Google i Alexa poziciju. Uprkos svemu tome, nastavlja da se penje na svoje staro mesto.

Više detalja o samom blogu i njegovoj istoriji, možete pročitati u članku povodom petog rođendana bloga.

Blog kroz vreme

saznajnovo-od-osnivanja-do-danas-c

Posetite link koji sledi, odaberite godinu i neku „sliku“ bloga koja je zabeležena i možete videti kako je blog tada izgledao:

https://web.archive.org/web/*/saznajnovo.com

„Slike“ beleži servis web.archive.org s vremena na vreme pa zato nema mnogo slika. Isto tako nema slika iz ranijeg perioda jer je blog na početku promenio tri domena.