O blogu

Saznaj Novo je blog o računarima koji je vrlo brzo zabeležio veliku posećenost kako iz Srbije, tako i iz okolnih zemalja.

Ovo nije blog koji će vas zatrpati vestima o svakoj sekundi koja se desi na internetu, već će vam pružiti samo najbitnije i najkorisnije tekstove. Svaki tekst je pisan dobrom voljom iz želje autora da svoje znanje podeli sa drugima. To je i bila osnovna ideja koja je pokrenula blog.

Na blogu se objavljuju vesti u vezi računara, interneta i mobilnih tehnologija, kako iz sveta tako i sa naših područja.

Sam blog je veoma jednostavan i pregledan. U svakom postu, pored odgovarajuće slike vezane za temu, nalazi se opis kao i korisni linkovi, slike ili video snimci. Sadržaj je raznovrsan, a vi možete odabrati kategoriju koja vam najviše odgovara. Da li će to biti Android, Hardver, Softver, Internet, ili nešto peto, sigurno ćete naći barem nešto zanimljivo, i po vašem ukusu.

Cilj je pružiti određenu količinu informacija na taj način da svako može razumeti, iskoristiti i kasnije podeliti.

Blog kroz vreme

Posetite link koji sledi, odaberite godinu i neku „sliku“ bloga koja je zabeležena i možete videti kako je blog tada izgledao:

https://web.archive.org/web/*/saznajnovo.com

„Slike“ beleži servis web.archive.org s vremena na vreme pa zato nema mnogo slika. Isto tako nema slika iz ranijeg perioda jer je blog na početku promenio tri domena.

Blog od osnivanja do danas

SaznajNovo se prvi put pojavio online 2009. godine na besplatnom hostingu i imao je besplatan domen. Nakon godinu dana objavljivanja postova i upoznavanja sa WordPressom, premeštam blog na plaćeni hosting i besplatan pod-domen. Naredne dve godine blog je posećivalo sve više i više osoba sve do trenutka kada je trebao jači host. Avgusta 2012. godine kupljen je .com domen i Ultra paket kod PegazHosting-a. Zatim je prebačen na VPS kod Hosting Srbija, da bi se konačno preselio par godina kasnije na još jači SSD VPS kod CloudTeh, gde je i sada.

Tokom ovih 7 godina, blog je menjao 3 puta domen zbog čega je gubio PR, Google i Alexa poziciju. Uprkos svemu tome, nastavlja da se penje na svoje staro mesto. Više detalja o samom blogu i njegovoj istoriji, možete pročitati u članku povodom petog rođendana bloga.