Gigabyte-G27Q recenzija iskustva srbija

Gigabyte G27Q monitor (recenzija i iskustva)

  • Svakodnevni rad
  • Kancelarija
  • Gejming
  • Media
  • HDR
4.3/5Ukupna ocena

Najbolji all-in-one monitor u ovom cenovnom rangu. Dobar je i za gejmere, i dizajnere i ljubitelje filmova.

Prednosti
  • Široki uglovi gledanja
  • Odziv
  • Osvežavanje ekrana
  • G-Sync i FreeSync Premium podrška
  • Mali input lag
  • Boje
Nedostaci
  • Loš kontrast (normalno za IPS)
  • Nema lokalno zatamnjivanje

Već par meseci koristim Gigabyte G27Q monitor i želeo bih da podelim iskustva sa vama. Odmah na početku napominjem da objava nije sponzorisana, monitor sam kupio od svojih para nakon višenedeljne potrage za savršenim budžet monitorom.

Ukratko

Koga mrzi da čita ceo tekst: monitor je najbolji u svom cenovnom rangu (kupljen za 40.000 RSD na sniženju) i nemam nijednu jednu zamerku. Idealan je za gejming, dizajn, video sadržaj, pomalo HDR. Ako vam treba sve-u-jednom monitor – topla preporuka.

Recenzija

Da ne bih mnogo piskarao i nabacivao gomilu nejasnih specifikacija, piskaraću samo malo i nabaciti samo nekoliko konfuznih specifikacija:

  • IPS panel
  • 27″ 2560×1440 (1440p)
  • 144Hz
  • 8/10 bit (detalji kasnije)
  • FreeSync Premium i podrška za G-Sync
  • HDR10 Vesa 400
  • sRBG 120%
  • Odziv oko 5ms (ili 1ms gaming mode)
  • Flicker-Free
  • Ima zvučnike (nisu neki ali možda nekome znači)
  • Portovi: 2xHDMI 2.0; 1xDP 1.2; 3.5mm Audio out; USB za OSD

Kao što vidite, monitor ima sve što bi jednom korisniku trebalo.

Dobar je za gaming jer:

  1. 144Hz
  2. G-Sync / FreeSync
  3. Odziv 1ms u gaming modu
  4. Kompatibilan sa konzolama

Dobar je i za dizajnere jer:

  1. Odličan sRGB
  2. IPS panel
  3. Odlično fabrički kalibrisan
  4. Dostupna je profesionalna kalibracija na RTINGS – preuzmi

Dobar je i za ljubitelje video sadržaja jer:

  1. HDR (osnovni, ali opet…)
  2. IPS panel
  3. 8 ili 10bit
  4. Flicker Free

Što se dizajna tiče, dobra vest je da nema RGB.

Zatim, ima postolje koje je podesivo po visini (ogroman plus) i može se rotirati vertikalno, ali ne može horizontalno. Međutim, nogare su dosta kompaktne pa se monitor može lako smestiti na većinu stolova.

Ekran je ravan što može biti čudno za ovu veličinu ako dolazite sa zakrivljenog. Meni je delovalo kao da je ekran ispupčen prvih dan-dva. Posle toga sam se navikao na ravan ekran.

Ivice jesu tanke, ali postoji crni razmak između panela i plastike, pa deluje da su ivice deblje. Donja je svakako dosta deblja, ali sve je u granicama normale i lepo izgleda.

Na stubiću postoji rupa za rutiranje kablova iz monitora što je opet lep i koristan dodatak.

Slika: RTINGS

OSD je ok, osnovni, ništa specijalno, i navigacija se vrši preko džojstika – baš kao i na LG monitorima. Ovo je velik plus.

Uz monitor se dobija i zasebni kabel koji se priključi u USB port u računaru pa se preko njihovog OSD softvera može podešavati monitor. Recimo, možete napraviti da se promeni mod slike pritiskom na određene tastere na tastaturi. Možete i menjati jačinu osvetljenja preko tastature, jačinu zvučnika, i sve ostale bitne parametre. Naravno, kada uđete u sam program imate sve opcije koje su dostupne i u monitoru pa možete pomoću miša i tastature podesiti sve veoma brzo i lako.

Gigabyte-G27Q-osd
Slika: RTINGS

Na RTINGS sajtu možete pogledati kompletne testove, a ja ću ovde izdvojiti nekoliko. Napomena: rezultati testova se mogu razlikovati od specifikacije koju sam izložio iznad jer tome testovi i služe – da provere koliko monitor odstupa od specifikacija.

Kontrast (6.1/10)

  • 1,096 : 1
  • Nema lokalno zatamnjivanje

SDR osvetljenje (8.3/10)

  • Realna scena: 408 cd/m² (klasična upotreba)
  • 10% pokrivenost: 437 cd/m²
  • 50% pokrivenost: 437 cd/m²
  • 100% pokrivenost: 437 cd/m²

HDR osvetljenje (7.2/10)

  • Realna scena: 512 cd/m² (klasična upotreba)
  • 10% pokrivenost: 516 cd/m²
  • 50% pokrivenost: 515 cd/m²
  • 100% pokrivenost: 515 cd/m²

Uglovi gledanja

  • Horizontalno: 7.7/10
  • Vertiklano: 7.0/10

Uniformnost sivih

  • Siva: 8.0/10 (normalno za IPS)
  • Crna: 6.4/10 (normalno za IPS)

Tačnost boja

  • Fabrički: 7.7/10
  • Nakon kalibracije: 9.8/10 (preuzmi)
Gigabyte-G27Q-pre-i-posle-kalibracije
Slika: RTINGS

SDR boje

  • Gamut: 9.4/10
  • Volume: 9.5/10

HDR boje

  • Gamut: 8.6/10
  • Volume: 8.2/10

Gradient: 9.6/10

Gigabyte-G27Q-gradient
Slika: RTINGS

Input lag: (8.9/10)

  • 1440p 144Hz: 3.7ms
  • 1440p 120Hz: 4.8ms
  • 1440p 60Hz: 9ms

Kompatibilnost sa konzolama

  • PS5: 7.0/10 (max 4k @ 60Hz)
  • Xbox Series X|S: 9.2/10 (max 4k @ 60Hz)

Moja iskustva

Do sada sam imao samo najbolja iskustva sa Gigabyte proizvodima, pa tako i sa ovim monitorom. Ne mogu mu naći manu za ove pare, prosto sve može. Odličan mi je za igre (u kombinaciji sa FreeSync), ima odlične boje (pogotovo nakon kalibracije) pa mi je super i za grafički i veb dizajn, ima osnovni HDR pa mi dobro dođe za filmove.

Što se FreeSync i G-Sync tiče, ako imate AMD grafičku onda ćete koristiti FreeSync Premium i mirni ste. Ako imate Nvidia grafičku, morate uključiti G-Sync podršku u okviru Nvidia panela ali to možete samo ako imate GTX 10x ili noviju seriju kartica.

Gigabyte G27Q enable gsync

Ipak, ako bih morao da cepidlačim i izdvojim neke mane, to bi bilo sledeće:

1) HDR je zaista nešto najosnovnije

Kao što sam napiso, ima HDR10 400 samo, peak osvetljenje od 512 cd/m² prosto nije dovoljno za nešto ozbiljnije. Ali, ako do sada niste imali baš nikakav HDR monitor, ova funkcija će vam se dopasti (pogotovo ako igrate igru koja podržava HDR). Ako ste navikli na Samsung ili LG OLED ekrane, ovaj HDR će vam biti smešan i nećete ga ni uključivati.

2) Kontrola kvaliteta

Izgleda da sam samo je te nesreće bio pa mi je zapao komad lošijeg kvaliteta jer na RTINGS kažu da nisu primetili ovaj problem. Naime, dešava na ovom konkretnom komadu da osvetljenje blago (jedva primetno) treperi nekih 60 sekundi od trenutka kada se uključi. Kasnije u toku rada, bilo to 5 ili 12 sati rada, to se ne dešava. Malo iritira, ali svakako dok se ja umijem i popijem vodu, to nestane pa mi ne smeta. Tako da, mogli su malo više pažnje posvetiti kontroli kvaliteta.

3) Grabež

Pošto je monitor jako dobar za tu cenu, ljudi se grabe bukvalno i nestaju veoma brzo kada su na sniženju. Ako želite da ga kupite, odmah ga poručite čim se pojavi po ceni koja vam odgovara. Trenutno (12.08.22.) je na sniženju u samo jednoj radnji po ceni od 40.000 RSD, na drugim mestima je 47.000 i više.

Ne znam šta bih još dodao, prosto sam prezadovoljan monitorom. Pored njega imam MSI Optix MAG271CQR koji je koštao optrilike isto, ali je barem 10x lošiji od G27Q.

Trik: kako da omogućite 10bit

Proizvođač je svuda napisao da monitor podržava samo 8bit, ali može se omogućiti i 10bit. Naime, ako želite 10bit boje, potrebno je da u Nvida/AMD panelu prebacite rezoluciju na 120Hz. Naravno, prvo priključite monitor na DisplayPort, ne na HDMI. Nakon toga u „Color“ opcijama za „Depth“ izaberite „10 bpc“.

Gigabyte G27Q enable 10bit

Istina je da ćete imati 24Hz manje za dodatne frejmove, ali ćete imati više boja i moći ćete da gledate 10bit filmove bez konverzije. Ako vam 24 frejma znači u igrama (i vaša kartica može da pogura svih 144Hz), onda prosto vratite na 144Hz i to je to. Po potrebi možete lako menjati ova dva formata u zavisnosti od toga da li igrate igre ili gledate filmove.

Stefan Marjanov
Stefan Marjanov

Diplomirani inženjer informatike. Aktivno se bavim informacionim tehnologijama oko 12 godina, a nešto kraće i veb dizajnom. Takođe, osnivač sam ovog bloga na kome radim i pišem više od 10 godina. Ako želite da podržite moj rad kliknite ovde.

Budi u toku

Mrzi te da redovno posećuješ blog kako bi bio/la u toku sa objavama? Unesi svoj email i blog će ti jednom mesečno slati nove objave. Bez spama, odjavi se bilo kada.

Ostavi komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *