huawei watch review recenzija

Huawei Watch recenzija

 • Dizajn
 • Funkcije
 • Izrada
 • Performanse
 • Ekran
4.8/5Ukupna ocena

Najbolji pametni sat u svom rangu za to vreme. Lep dizajn, AMOLED ekran, odlične komponente...

Prednosti
 • Ekran
 • Dizajn
 • Softver
 • Izrada
Nedostaci
 • Kopča se zaglavi kada se isprlja

Tražio sam, upoređivao, testirao, i na kraju odlučio koji je, po meni, trenutno Best Buy Android Wear pametni sat – Huawei Watch! A evo i zašto…

Pre svega da napomenem da sam Huawei pametni sat izabrao zbog razloga koji slede u članku, ali sam ga upoređivao sa svim Android Wear satovima (kojih, ruku na srce, i nema baš nešto). Najviše sam se dvoumio između Moto 360 2nd gen, LG Watch R i ovog. Dakle, ta tri su ušla u uži izbor, a ostale neću ni spominjati u ovom članku.

Huawi Watch

Dizajn

Prvo da krenemo od dizajna jer pametni sat pre svega treba da bude… pa sat. Kod pametnih telefona izgled i ne igra veliku ulogu, sve se „vrti“ oko specifikacija. Međutim, kod pametnih satova novijih generacija specifikacije su manje-više iste, nema tu šta da se mnogo upoređuje. Zato je izgled mnogo bitniji jer je to ipak sat, modni detalj koji se uvek vidi na vama.

Već pri prvom kontaktu sa Huawei Watch, možemo videti premium pakovanje, kao kod pravih skupocenih satova. Za razliku od recimo Moto 360 koji dolazi u nekoj plastičnoj zaštiti i običnoj kutiji. Dakle, odmah na početku možemo steći pozitivan utisak što se dizajna tiče.

Huawi Watch

Pre svega: EKRAN JE OKRUGAO! Žao mi je Apple i ostali proizvođači kockastih satova, jer to nisu pametni satovi već pametne kocke, amin!

Ekran

je nešto čime se ovaj sat može svakako pohvaliti. Sa dizajnerske strane gledano, ima Sapphire zaštitu i skroz je ravan, što meni lično malčice smeta zbog odraza svetlih delova iz okoline. Sapphire zaštita mi je mnogo bolja opcija kod pametnih satova jer je staklo mnogo čvršće i otpornije na ogrebotine i udarce. Jeste da nije savitljivo kao Gorilla Glass, ali nije ni potrebno jer se kućište sata neće savijati, kao što je to možda potrebno kod pametnih telefona. Tako da je ova odluka veoma pametna.

Huawi Watch

Kućište

Dalje, sledi dizajn samog sata koji je baš po mom ukusu – ni preterano elegantan ni sportski, taman za sve prilike! Ima lepu završnu doradu kućišta, fino brušen nerđajući čelik, kojem je jedino mana što se malo izgrebe vremenom, ali to se dešava i kod svakog normalnog sata. Ipak, ovaj sat nije za sportiste. Može se nositi tokom recimo džogiranja ili nekih lakših vežbi.

Huawi Watch

Debljina kućišta je jedna negativna osobina sata, ali i opravdana iz više razloga. Kao prvo, 11.3mm je skorz ok debljina s obzirom da imam par običnih satova koji su za 1mm deblji, i nije ništa strašno. A kao drugo, žrtvujući na par milimetara debljine, Huawei je tehnologiju koja inače ide na dno smestio iza ekrana, i time je izbegnuta crna praznina, tzv. Flat Tyre. To mi se mnogo dopada, zato Huawei Watch ima Full 360 ekran, kakav sat i treba da ima!

Dimenzije kućišta su sasvim ok, 42x42mm je pristojna veličina, imam jedan sat te veličine i to je to što mi treba. E sad, zavisi ko koliku ruku ima, ali ja imam dosta veliku i taman mi je. Moto 360 2 ima malo veće kućište, 46×46 i taj preporučujem one koji vole veće satove. Samo što taj ima Flat Tyre i zbog toga sam odustao od njega.

Huawi Watch

I za kraj treba spomenuti da je sat otporan na vodu, ali se ne preporučuje ronjenje sa njim, već se misli da je otporan na prskanje, možete prati ruke, može da padne kiša na njega itd.

Narukvice

se mogu birati i lako menjati. Ima univerzalne 18mm sa Quick Release mehanizmom za brzo uklanjanje i postavljanje drugih narukvica. Te narukvice se mogu kupiti uz sat, npr. sivi sat sa sivim nerđajućim čelikom, ili crni, ili sa kožnim… ima nekoliko varijacija ali svakako bilo koje 18mm sa tim mehanizmom će odgovarati.

Huawi Watch

Specifikacije

Ovde se neću mnogo raspisati jer su specifikacije manje-više iste, kao što rekoh, pa ću napomenuti neke koje izdvajaju ovaj sat od drugih.

Ekran

je fenomenalan i jedan od najboljih trenutno na pametnim satovima. Već sam spomenuo dizajn, a ovde pišem o specifikacijama. A to je Full 360 AMOLED ekran od 1.4 inča, rezolucije od 400×400 piksela. Kad se to sve preračuna, dobijemo oko 286ppi gustinu piksela – što je odlično! Jedan od najčistijih ekrana na pametnim satovima.

Pored toga, poseduje Always On funkciju tako da će sat preći u režim štednje tako što će postaviti sat sa skroz crnom pozadinom i indikatore u boji (sve se to može prilagoditi, i izgled i taj režim štednje).

Huawi Watch

Pošto je ekran AMOLED znači da su crni pikseli ugašeni i na taj način ne troše energiju! Ovo je i logično napraviti jer sat uvek treba da pokazuje vreme, a ne da se ugasi skroz nakon nekog vremena! Kod IPS ekrana ta funkcija nema smisla jer da bi se išta prikazalo na ekranu mora da se uključi pozadinsko svetlo, a to troši bateriju. Plus, AMOLED ekran daje dublju crnu i jače boje.

Procesor

je standard Snapdragon 400 Quad-core 1.2 GHz Cortex-A7, nema mesta za mem. karticu, 4GB interne memorije i 512MB RAM-a, Bluetooth v4.1 sa Low Energy tehnologijom (što je veoma bitno jer će sat biti većinu vremena preko BT-a povezan sa telefonom).

Od senzora poseduje accelerometer, gyro, heart rate, barometer. Ima opciju brzog punjenja, a za punjač koristi direktne kontaktne pinove, što je mala zamerka jer je danas standrad bežično punjenje. Puni se od 0 do 100 za nekih sat i po po testovima.

Baterija

je od 300 mAh, mogla je biti i od 400 ali ok. Po testovima, sat može da radi oko 2 dana sa manjim korišćenjem, jedan i po dan sa normalnim korišćenjem, i jedan ceo dan sigurno uz intezivno korišćenje.

Huawi Watch

I svakako treba napomenuti da poseduje ugrađeni mikrofon i zvučnik.

Dakle, baterija i specifikacije su standard, gotovo svaki pametni sat ima slične.

> Detaljnije specifikacije <

Softver

Još jedna veoma bitna stavka koja je imala velikog uticaja na odluku je podrška za dalja ažuriranja. Android Wear je zatvorenog tipa, baziran je na Android-u koji je inače otvorenog koda, a o svemu tome sam već pisao. Zbog toga, veoma je bitno naći sat koji će imati ažuriranja na novije verzije.

Huawi Watch

Huawei Watch je jedan od ukupno dva sata koji imaju Developer Preview Android Wear 2.0 verzije! Čak i DP 2.0 rev 1 (noviji update Developer Preview verzije) se pojavio samo za ta dva pametna sata – Huawei Watch i LG G Watch Urbane 2nd gen. Što znači da Huawei Watch čeka svetla budućnost što se tiče ažuriranja, a njihove vlasnike će uvek prve obradovati update.

> Više o Android Wear OS-u <

Sumirano

Na kraju da sumiram koja su to 3 najveća razloga zbog kojeg sam izabrao Huawei Watch:

 • Ekran
 • Dizajn
 • Dugotrajna softverska podrška

Ako se vi odlučite da kupite ovaj sat, verujem da će vam se dopasti i služiti dobro. Jer, koliko sam uspeo da za ovih nekoliko meseci istraživanja zaključim, to je jedan idealan pametan sat za svakoga. I po dizajnu, i po softveru, i po podršci, ali ni cena nije previsoka.

Huawei pametni sat cena i kupovina <

Stefan Marjanov
Stefan Marjanov

Diplomirani inženjer informatike. Aktivno se bavim informacionim tehnologijama oko 13 godina, a nešto kraće i veb dizajnom. Takođe, osnivač sam ovog bloga na kome radim i pišem više od 10 godina. Ako želite da podržite moj rad kliknite ovde.

Budi u toku

Mrzi te da redovno posećuješ blog kako bi bio/la u toku sa objavama? Unesi svoj email i blog će ti jednom mesečno slati nove objave. Bez spama, odjavi se bilo kada.

Ostavi komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *