HyperX Alloy Elite 2

HyperX Alloy Elite 2 Tastatura – pregled

HyperX Alloy Elite 2 tastatura se pojavila i već ima gomilu pozitivnih utisaka od strane gejmera širom sveta. Uzeo sam sebi jednu i ovo su moji dosadašnji utisci.

Naime, nakon par godina korišćenja Razer Blackwidow Elite tastature rešio sam da pređem na nešto novije i bolje. U pravom trenutku video sam da je HyperX najavio novu Alloy Elite tastaturu – Alloy Elite 2. Pogledao sam specifikacije, softver, video klipove, cenu… i odmah odlučio da je uzmem i isprobam.

Tasteri

Kod gejmerskih tastatura najbitniji su upravo tasteri. Kingston je u ovaj model ubacio svoje čuvene HyperX crvene tastere koji su linearni i ekvivalent su CherryMX crvenim tasterima.

Slede osnovne specifikacije:

 • Tip: Mehanički
 • Model: HyperX Red (Linear)
 • RGB: svaki taster individalno, 16.777.216 boja, 5 nivoa osvetljenja, neograničena prilagođavanja
 • Anti-ghosting: 100% anti-ghosting, N-key mode
 • Sila pritiska: 45 g
 • Aktivacija: 1.8 mm
 • Ukupna distanca: 3.8 mm
 • Životni vek po tasteru: 80 miliona pritiska
 • Media tasteri: da, sa točkićem za zvuk
 • Num deo: da
 • Materijal tastera: ABS
 • Gaming taster: da

Kao što vidite ova tastatura ima brze tastere i sve dodatne koji bi vam zatrebali. Svakako pomoću njihovog softvera možete podesiti svaki taster – kako osvetljenje tako i funkcionalnost.

HyperX-Alloy-Elite-2

Profili se čuvaju u memoriji tastature (do 3) i radiće na bilo kom računaru ili konzoli.

Jedino što su im mnogi zamerili jeste ABS materijal za njihove „HyperX Pudding“ tastere. Ipak, ako želite pun RGB doživljaj morate se pomiriti sa ABS. Meni lično ABS nije nikada smetao toliko tako da nikada to nisam ni gledao kada sam kupovao tastaturu.

Gejming ili rad?

Ne morate birati, ovi tasteri su za oba! Crveni (tj. linearni) inače važe za gejming ali iz ličnog iskustva mogu reći da su i za kuckanje. Potrebno je samo da se naviknete.

Nakon par sati navikavanja kuckaćete mnogo brže i osećaj pod prstima će biti mnogo prijatniji. Ja sam prešao sa braon na ove crvene i nisam pogrešio.

Jedino što kod ovih ne postoji ona fizička povratna informacija kada se ostvari kontakt, ali meni lično to ni ne treba jer svakako pritiskam tastere do kraja. Ako i vi to radite onda vam predlažem crvene pre braon ili plavih.

Kućište

Ova tastatura je očigledno pravljena za gejming ali ima i izdvojeni Num deo, dakle radi se o punoj veličini. Ovo je čudna odluka po mnogima, ali postoje korisnici koji bi želeli tastaturu i za gejming i za rad – kao ja – tako da podržavam odluku.

Osnova je čelik tako da će tastatura biti veoma stabilna i neće doći do savijanja ni u jednom trenutku.

HyperX-Alloy-Elite-2

Poseduje USB 2.0 ulaz koji se povezuje sa kućištem preko zasebnog USB kabla. Upravo zbog toga je glavni kabel dosta deblji. Ovde bih takođe napomenuo da se kabel ne može rutirati.

Dimenzije: 440x174x37.4 mm (šxdxv).

Spada u kompaktnije tastature jer tasteri idu skoro od ivice do ivice kućišta. Jedino sa gornje strane ne jer se tu nalazi traka sa dodatnim tasterima.

Sve u svemu, lepo se uklapa u okruženje i nije prevelika. Veliki plus za dizajn od mene.

Softver

Nekima možda ovo nije bitno ali meni jeste veoma pa bih izdvojio koji pasus za HyperX NGENUITY softver.

Za ovu tastaturu konkretno se koristi Ngenuity Beta Windows aplikacija. Dakle, nije klasičan program već Windows aplikacija koju preuzimate iz MS prodavnice. Iskreno, više mi se dopada ovako nešto nego njihov stari softver koji je težio preko 1GB nakon instalacije.

Ngenuity je veoma jednostavna i lagana aplikacija preko koje možete u par klika podesiti svoje HyperX uređaje.

Kod ove tastature konkretno možete podesiti RGB kako vama odgovara: slojevi, reaktivni tasteri, razni efekti, zasebni efekti za lightbar, boja-po-tasteru…

nguinity hyperx softver

Pored RGB osvetljenja možete podesiti i funkcije tastera. Trenutno svakom tasteru možete dodeliti funkciju nekog drugog tastera, macro, media taster, taster sa miša, neke Windows funkcije, ili ga onemogućiti. Ono što meni nedostaje to je re-mapiranje točkića za zvuk i ostalih media tastera.

Vidim da mesečno otprilike izbacuju novo ažuriranje i uvek ubace dosta novih mogućnosti što mi se veoma dopada.

nguinity hyperx softver

A ono što mi se najviše dopada jeste što je moguće sačuvati do 3 profila direktno u samu tastaturu – što nije čest slučaj. Dakle, možete podesiti sve kako želite, sačuvati profile i obrisati program kompletno. Sve će raditi i biti onako kako ste podesili. To će posebno obradovati one koji žele da tastaturu koriste na konzoli.

Ako ipak odlučite da držite program aktivnim, onda ćete moći i da povežete igre sa profilima.

Cena + zaključak

HyperX Alloy Elite 2 se može kupiti po ceni od oko 140 dolara. Kod nas se može naći za oko 20.000 dinara, mada nema je na mnogim mestima još uvek.

Za ovu cenu mislim da je ovo i više nego dobra tastatura. Blackwidow Elite je koštala dosta više i ne bih se vraćao na nju nakon ove.

Veoma mi se dopadaju tasteri, softver, minimalan dizajn… sve prosto radi lepo i glatko.

Trenutno prodaju samo sa crvenim tasterima ali verujem da će uskoro početi i sa drugim.

Link do zvanične stranice

Stefan Marjanov
Stefan Marjanov

Diplomirani inženjer informatike. Aktivno se bavim informacionim tehnologijama oko 12 godina, a nešto kraće i veb dizajnom. Takođe, osnivač sam ovog bloga na kome radim i pišem više od 10 godina. Ako želite da podržite moj rad kliknite ovde.

Budi u toku

Mrzi te da redovno posećuješ blog kako bi bio/la u toku sa objavama? Unesi svoj email i blog će ti jednom mesečno slati nove objave. Bez spama, odjavi se bilo kada.

Ostavi komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *