lcd-tabla-za-crtanje

LCD digitalna tabla za pisanje

Tražite zanimljiv, ali opet ne tako skup, poklon za nekoga koji će ujedno biti i koristan? Možda vam se dopadne ova LCD digitalna tabla za pisanje koja radi i BEZ baterija!

O čemu se radi zapravo?

Radi se o jednostavnoj tabli za pisanje sa LCD panelom koji ne koristi nikakav izvor energije za čuvanje i prikaz teksta. Možete ispisati plastičnom olovčicom šta god želite na tabli i to će tako ostati sve dok ne odlučite da obrišete.

E sad, jeste da tabla radi bez baterije, ali da biste obrisali sadržaj potrebna je baterija. Koristi CR2025 bateriju (košta oko 20 dinara) i koristi se samo za resetovanje table, tj. brisanje svega što je ispisano.

Pored toga, tabla nema nikakvo pozadinsko osvetljenje, što znači da ćete je koristiti baš kao i običan papir. Isto tako to znači i da ne šteti očima, ne naprežu se, i mnogo je prijatenije za korišćenje od tableta (za hvatanje beleški).

Kada se uzme sve to u obzir, tabla gotovo i da ne troši bateriju i verovatno nikad nećete morati i da je menjate. Veće su šanse da se tabla nakon nekoliko godina izgubi ili polomi nego da joj se istroši baterija.

lcd tabla za crtanje back

Kako funkcioniše bez baterije?

Ako se pitate kako možete pisati po tabli bez baterije ako je to LCD ekran, evo odgovora:

tabla koristi LCD tehnologiju baš kao i svi ostali LCD ekrani. Međutim, u ovom slučaju je uklonjen panel sa osvetljenjem, pikseli, i ostala elektronika koja inače koristi dosta električne energije. Da biste mogli da pišete po panelu bez baterije, koristi se plastična olovčica kako bi se kristali fizički pomerili unutar displeja (a ne pomoću el. energije). I tako u zavisnosti koliko jako pritisnete kristale okrećete pod određenim uglom.

Baterija je potrebna da se resetuje pozicija kristala i za rezultat dobijete brisanje kompletne slike sa panela. O LCD panelima sam pisao već detaljno na ovom blogu, pa ako vas zanima kako funkcionišu pročitajte ovaj članak:

– LCD monitori – tehnologije, paneli, komponente, poređenja

Kvalitet crteža?

Pošto se radi o tabli koja ne koristi el. energiju za prikaz teksta, morate imati na umu da crtež neće biti mnogo izražen. Recimo da je rezultat kao invertovano pisanje na belom papiru crnom olovkom. Dakle, ne očekujte ništa spektakularno i svetleće.

lcd tabla za crtanje vs papir
Poređenje papir / tabla

Prednosti i mane u odnosu na papir

Pričamo o prednostima i manama kada se radi o hvatanju beleški i pisanju podsetnika! Svakako da ovu tablu nećete koristiti za ubijanje muva i komaraca.

Prednosti su svakako ušteda papira, čuvanje okoline, i tako to, jer možete pisati i brisati bezbroj puta. Štedite takođe i olovku (hemijsku/grafitnu) jer u ovom slučaju pišete bukvalno komadom plastike u obliku olovčice. I svakako ne može da se lako pocepa ili izgori, zagubi, odleti… ta bitna beleška ili podsetnik.

Što se mana tiče, ne možete da je presavijete i spakujete u manji džep, zalepite na zid, smestite u svesku/knjigu i sačuvate za kasnije… možete već i sami proceniti prednosti i mane na osnovu svojih potreba.

Cena i gde kupiti?

Cene se kreću od 9 pa do 20+ evra, zavisi od modela i funkcija. Ja sam, recimo, kupio Howshow od 10″ koja ima opciju zaključavanja. Ta opcija služi da onemogućite slučajno (ili namerno) brisanje teksta sa ekrana. Dakle, sa strane se nalazi mali prekidač i kada pomerite na „Lock“ onaj taster za brisanje više ne funkcioniše. Prebacite na „On“ i taster za brisanje je opet u funkciji.

Ta tabla košta trenutno oko 13 evra, ali zavisi od kog prodavca kupite.

Link pretrage (nije referal)

Imajte na umu i dodatne troškove koji nekad i nisu obavezni, ali na cenu od 15 evra (13 evra tabla + 2 evra shipping) dodatni troškovi su ~500 dinara. Nekad nećete platiti te dodatne troškove, sve zavisi od carinarnice.

Detaljan članak o kupovini sa kineskih sajtova (traženje, kupovina, računanje dodatnih troškova, praćenje pošiljke, itd.) možete pronaći na sledećem linku:

– Kako kupovati sa kineskih sajtova (Aliexpress, DX, GearBest…)

Stefan Marjanov
Stefan Marjanov

Diplomirani inženjer informatike. Aktivno se bavim informacionim tehnologijama oko 13 godina, a nešto kraće i veb dizajnom. Takođe, osnivač sam ovog bloga na kome radim i pišem više od 10 godina. Ako želite da podržite moj rad kliknite ovde.

Budi u toku

Mrzi te da redovno posećuješ blog kako bi bio/la u toku sa objavama? Unesi svoj email i blog će ti jednom mesečno slati nove objave. Bez spama, odjavi se bilo kada.

Ostavi komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *