lg g5

LG G5 recenzija (slike + video)

Najnoviji model telefona koji nam stiže iz LG-a nosi oznaku G5 i ovaj telefon je nešto sasvim drugačije na tržištu jer je prvi sa modularnim dizajnom. Ima gomilu mogućnosti, noviteta, jak hardver, tri kamere i još dosta toga.

Samo pakovanje je urađeno u stilu telefona. Na njemu je nacrtan G5 telefon a na dnu se izvlači kutija i pojavljuje se slika baterije telefona. Na isti način se vadi baterija iz telefona, a cilj pakovanja je da to i slikovito ilustruje.

Ono što verovatno sve zanima je modularno kućište telefona. Ono što se vidi odmah na prvi pogled je mogućnost vađenja baterije telefona tako što se telefon razdvoji na dva dela. Taj donji deo je zamenjiv i mogu se odabrati moduli poput modula za kameru i muziku. Takođe, ovo ima velike prednosti kada se radi o popravci jer ako dođe do kvara na USB portu ili mikrofonu, ne mora se menjati cela matična ploča već samo taj modularni donji deo. Baterija se jako lako vadi i menja, dovoljno je izvući donji deo telefona, skinuti bateriju i staviti novu. Zanimljivo je i da baterija može, uz poseban dodatak, služiti i kao eksterna baterija, odnosno Powerbank.

lg g5

Možda najveće pitanje kod ovog dela telefona je izdržljivost na savijanje, ali se telefon i tu veoma dobro pokazao nakon brojnih testova savijanja koji su rađeni od strane korisnika ovog telefona.

Međutim, to nije jedina modularnost kod ovog telefona. Ono što ne možemo videti to je modularnost u samom kućištu. Ovo kućište ima samo jednu matičnu ploču, a svi delovi kao što su kamera, ekran, antene i ostali, se veoma lako skidaju. Tako da je unutrašnjost telefona veoma jednostavna i svaki deo se može veoma lako zameniti.

lg g5

Kada pričamo o ekranu, poseduje IPS LCD dijagonale od 5.3 inča, iste rezolucije kao i njegova dva prethodnika G3 i G4, zatim Always-on opciju koja služi da ekran uvek prikazuje osnovne informacije – a što po meni nema nekog smisla za ekrane koji nisu AMOLED zbog potrošnje baterije, a za zaštitu je zadužena Gorilla Glass četvrte generacije.

Iznad ekrana se nalaze senzori za svetlo i blizinu, zvučnik za razgovore i prednja kamera od 8 MP koja može da snima u maksimalnoj 1080p rezoluciji.

Na desnoj bočnoj ivici je smešten slot za Nano SIM i Micro SD karticu, na dnu, odnosno na onom posebnom delu telefona se nalaze mikrofon, ulaz za USB type-C i primarni zvučnik. Sa leve strane, skroz dole, se nalazi dugme pomoću kojeg se izbacuje slot za bateriju, a iznad su smešteni tasteri za regulisanje jačine zvuka. Na gornjem delu se nalazi sekundarni mikrofon, ulaz za slušalice i infracrveni port.

lg g5

A poleđina telefona je skroz drugačije nego kod prethodnika. Kako su tasteri za regulisanje jačine zvuka premešteni sa strane, ostao je taster za napajanje sa senzorom otiska, a iznad njega imamo LED blic, laser koji služi za fokusiranje, Color Spectrum senzor i 2 kamere: jedna je regularna kamera od 16 MP sa otvorom blende od 1.8, a druga od 2.4 koja je od 8 MP i može da uhvati mnogo širi kadar te je odlična u situacijama kada trebate da što više osoba smestite na jednu sliku.

lg g5

Kamera naravno poseduje optičku stabilizaciju slike po 3 ose (OIS), snimanje stereo zvuka, detekciju lica i osmeha, HDR i panorama mod, a može da snima usporene snimke i ima nekoliko modova u samom softveru o kojima će biti reči nešto kasnije.

A što se hardvera tiče, LG G5 pokreće Quad-Core Qualcomm Snapdragon 820 procesor, jedan Dual core od 2.15 i još jedan od 1.6 GHz. Zatm poseduje 4GB RAM-a, 32GB interne memorije koja se može proširiti microSD karticom do 200GB, a sve to napaja baterija od 2800 mAh. Dakle, specifikacje su za nijansu slabije nego kod G4 modela.

Od dodatnih mogućnosti i senzora, ovaj telefon poseduje brzo punjenje (Quick Charge 3.0) pa se baterija može napuniti do čak 83% za svega 30 minuta, zatim vibraciju, digitalni kompas, akcelerometar, barometar, senzor otiska prsta, Color Spectrum senzor, spikerfon, FM radio prijemnik, NFC,  komandovanje glasom, pozivanje glasom, snimanje glasa, infracrveni port, Bluetooth 4.2 sa Low Energy tehnologijom, podršku za 4G mrežu, Wifi Direct i GPS sa Glonass podrškom.

lg g5

Dolazimo i do softvera. Kao što smo i očekivali, dolazi sa najnovijim Android 6.0 Marshmallow operativnim sistemom i nekoliko preinstaliranih LG i Google aplikacijama kao što su plejer za muziku i video, vremenska prognoza, Task Manager, aplikacija za FM radio, Quick Remote za upravljanje daljinskim uređajima, i druge.

LG G5 dolazi sa najnovijim UX 5.0 koji je zaista lepo odrađen, ali jedina mana mu je što nedostaje ekran sa svim aplikacijama pa su aplikacije smeštene na početnim ekranima.

Naravno, tu je i fenomenalna aplikacija za kameru koja ima dosta opcija i modova za slikanje i snimanje. Odmah na vrhu vidimo tastere za prebacivanje sa jedne na drugu kameru, zatim modovi među kojima je Popout, Timelapse, mod za usporene snimke, panorama, slikanje sa sve 3 kamere u isto vreme i drugi. A u podešavanjima možemo podesiti rezoluciju slike, HDR mod, tajmer, mrežu, stabilno slikanje i pregledati u realnom vremenu nekoliko filtera koji su nam ponuđeni.

lg g5

Svakako imamo i manuelni mod kamere, kao i kod prethodnika G4 modela, a tu možemo podešavati ručno brzinu zatvarača, fokus, balans bele, osvetljenje a možemo i odabrati da se slike čuvaju u RAW formatu. Sve se podešava veoma lako, dovoljno je da tapnete na opciju koju želi ručno da podesite, sa desne strane će se pojaviti vertikalni klizač koji je potrebno da pomerate gore ili dole. Široka kamera je dostupna u manuelnom modu ali je onemogućena opcija za ručno podešavanje fokusa.

Za kraj ostaje da kažemo da je LG G5 telefon koji ima sve u sebi: čitač otiska prsta, jak Snapdragon procesor, brzo punjenje, odličan ekran, fenomenalnu kameru, modularno kućište, tanak je i lagan, lepo leži u ruci… Pored svega toga jeftiniji je od svojih konkurenata, što smo navikli kod LG G serije telefona.

Stefan Marjanov
Stefan Marjanov

Diplomirani inženjer informatike. Aktivno se bavim informacionim tehnologijama oko 13 godina, a nešto kraće i veb dizajnom. Takođe, osnivač sam ovog bloga na kome radim i pišem više od 10 godina. Ako želite da podržite moj rad kliknite ovde.

Budi u toku

Mrzi te da redovno posećuješ blog kako bi bio/la u toku sa objavama? Unesi svoj email i blog će ti jednom mesečno slati nove objave. Bez spama, odjavi se bilo kada.

Ostavi komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *