dzepni dlp mini projektor cena iskustva pregled

Mini DLP Android džepni projektor – iskustva i pregled

 • Dizajn
 • Performanse
 • Portabilnost
 • Funkcionalnost
 • Kvalitet slike
3.9/5Ukupna ocena

Mali i portabilan projektor za malo para. Idealan ako često putujete i kvalitet slike vam nije presudan. Jeftiniji je od klasičnih, a lampa mu traje neuporedivo duže.

Prednosti
 • Portabilnost
 • Cena
 • Jačina svetla za cenu
Nedostaci
 • Performanse
 • Kvalitet slike

Džepni projektor je u Srbiji još uvek relativno nepoznat pojam, i zato sam rešio da kupim jedan i predstavim ga. O čemu se radi, koliko košta, da li vredi kupiti, kome bih preporučio… i odgovore na druga pitanja ćete saznati ako nastavite da čitate ovaj članak.

Šta je džepni projektor?

To je jednostavno mini verzija klasičnog projektora koji ste imali prilike da vidite do sada. Veličine je oko 15x8x1.5cm – što ga čini idealnim za često prenošenje i putovanja. Oni malo skuplji dolaze sa Android sistemom u sebi, dok jeftiniji ne. Uglavnom svi imaju ugrađenu bateriju od 4000+ mAh, što je dovoljno da pogledate jedan film od oko 100 minuta sa maksimalnim osvetljenjem.

Ako kupujete model sa Android-om u sebi, onda ćete u suštini imati Android TV box + projektor.

Koje su prednosti džepnog projektora?

Najveća prednost je prenosivost zbog mini dizajna i ugrađene baterije. Možete ga koristiti napolju dok kampujete, u kolima, u hotelu na putovanju, poneti kod prijatelja da igrate igre… zaista je dobro i zgodno imate tako mali projektor koji vam daje veliku sliku.

mini dzepni dlp projektor

Pored toga, prednost je njegova cena. Ovi mini projektori koštaju oko 200 dolara, što je upola manje nego oni klasični. Ali, to je samo kada kupite projektor, dodatno ćete uštedeti vremenom. Kako?

Ovi projektori koriste LED umesto klasičnih lampi. Kod gotovo svih mini LED projektora radni vek lampe je oko 30.000 sati. Slikovitije predstavljeno: ako radi po 4 sata svakoga dana, trajaće narednih 13 godina. A pošto vi nećete, verujem, gledati toliko, projektor vam može faktički trajati ceo život. Radni vek klasičnih lampi je oko 3.000 sati, a cena nove je oko 100 evra.

mini dzepni dlp projektor

Ima gomilu načina za povezivanje. Pored klasičnih ulaza za USB/microSD i HDMI, ima WiFi i Bluetooth. To znači da možete povezati svoj telefon, TV, računar, laptop, tablet, bežični zvučnik, slušalice… uglavnom sve od tehnike. Ako instalirate eShare aplikaciju u svoj telefon, moći ćete da: koristite telefon kao miša, Air remote, klasičan remote, da prikazujete fajlove iz telefona, vidite ono što se vidi na projektoru, prikažete ekran telefona na projektor, prikažete šta kamera telefona vidi… i još mnogo toga.

I naravno na kraju prednost je što možete uzeti projektor sa ugrađenim Android sistemom. Kada imate Android u projektoru, nije vam potreban drugi uređaj, dovoljno je da ga povežete na internet i poskidate sve vaše omiljene aplikacije. Tako možete gledati i TV besplatno (vidi kako), gledati Youtube, Netflix, igrati igre… sve kao i kod Android TV box uređaja.

Ukratko:

 • Portabilnost
 • Baterija
 • Dug vek lampe
 • Ugrađen Android sistem
 • Cena

Koje su mane džepnog projektora?

Kao prvo: kvalitet slike. Od ovih projektora nemojte očekivati odličnu sliku, ali možete solidnu. Iako su malih dimenzija, mogu da reprodukuju u maksimalno 1080p, a stvarna rezolucija je 854x480dpi.

Isto tako, kontrast je nešto lošiji nego kod klasičnih projektora i kreće se od 1000:1 do 2500:1 – što je sasvim solidno za projektore tih dimenzija.

Ono što će vas možda i najviše zanimati jeste jačina osvetljenja. Kod većine je 100 ANSI, ali kod ovog koji sam ja kupio je 200 ANSI. Da li sam zadovoljan? I više nego što sam mislio da ću biti. Čak i kada je uključeno svetlo u sobi slika se vidi lepo. Kada je ugašeno – bioskop.

dzepni mini dlp projektor pregled cena iskustva
Slika kada je uključeno svetlo u prostoriji
dzepni mini dlp projektor pregled cena iskustva
Slika kada je mrak u prostoriji

Trajanje baterije ne bih svrstao u mane iako traje svega dva sata. Zašto? Jer kod klasičnih projektora ni nemate bateriju, mora biti uključen u struju sve vreme! Zato, ako ste mislili da je 2 sata rada na bateriji malo, samo se setite da ne biste ni toliko imali ako biste kupili klasičan projektor.

Ono što sam još primetio kod većine jeftinijih mini projektora je što ne poseduju mogućnost optičkog širenja i sužavanja slike. U prevodu: ako želite manju sliku morate pomeriti projekor bliže površini na kojoj projektujete sliku. Nećete verovati ali to ume da bude mnogo iritantno. Proveo sam ceo dan tražeći po sobi mesto da smestim projektor tako da projektuje na nekoj prihvatljivoj površini. Ali, ako imate platno za projekor ili beli čaršav – problem rešen.

Isto tako fokus nije ujednačen preko cele slike kada se aktivia keystone korekcija. Međutim, ako držite projektor pod 90 stepeni u odnosu na površinu na koju projektuje – sve je ok. Inače i ovi projektori imaju točkić za podešavanje fokusa.

Od mana bih još izdvojio šum tokom rada. Pošto je to mini projektor i verovatno ćete ga držati blizu sebe, čuje se ventilator u njemu. Nekim će ovo smetati, nekima ne (meni ne), ali sam morao da istaknem to. Ali, kada krene film taj zvuk se nadjačava bez problema i nećete ga primetiti. Mada, ovo možda i nije mana ako uzmemo u obzir da su klasični projekori duplo glasniji u radu.

Ukratko:

 • Kvalitet slike nije najbolji, ali je svakako prihvatljiv
 • Nemogućnost optičkog podešavanja slike

Recenzija P8I mini DLP Android projektora

U ovom delu članka pišem o konkretnom projektoru koji sam kupio, i moje utiske o njemu. Dakle, kupio sam P8I mini DLP projektor koji ima Android 7.1 u sebi. Ovo su specifikacije:

 • Lampa: LED
 • Vek trajanja lampe: 30.000 sati
 • Osvetljenje: 200 ANSI
 • Kontrast: 2000:1
 • Maksimalna rezolucija: 1080p
 • Stvarna rezolucija: 854x480dpi (WVGA)
 • Idealne dimenzije slike: 40-90″
 • Idealne udaljenosti: 0.2-2.5m
 • Preporučena udaljenost: 2m (80″)
 • OS: Android 7.1
 • CPU: RK3128 (Quad Core)
 • RAM/ROM: 1GB/8GB
 • Baterija: 5.000 mAh
 • Povezivanje: 2xUSB, 1xSD, 3.5mm izlaz, HDMI ulaz, BT 4.0, WiFi 2.4G+5G dual-band

Kao što vidite specifikacije nisu loše. Jedino što ima malo RAM-a i interne memorije, ali imajte na umu da je uopšte postojanje sistema u samom projektoru dovoljno.

Recimo, kod nas mogu da se kupe mini DLP projektori bez sistema sa još lošijim specifikacijama koji koštaju duplo više (doduše marka je Sony) – link.

mini dzepni dlp projektor

Sam projektor je kvalitetno izrađen, ima čvrsto i stabilno kućište od aluminijuma. Sa gornje strane je staklo (ili tako nešto) gde se nalaze i kontrole na dodir. Pomoću tih kontrola možete kontrolisati projektor bez potrebe da povežete bilo kakvu aplikaciju ili koristite odvojeni daljinski. Sa desne strane se nalaze ulazi i izlazi, sa zadnje zvučnik i IR prijemnik, a sa prednje izlaz za vazduh kao i lampa. Sa donje su samo nožice i šraf za monitranje na stativ.

U paketu se dobija: punjač (EU), USB, HDMI, IR daljinski, stativ.

Bitna napomena za punjač: dobija se jedan od 5V/3A, a ako koristite USB onda morate da nađete ispravljač koji ima istu voltažu i amperažu. Ako priključujete USB u powerbank, obratite pažnju da li na izlazu daje 3V i 3A. Isto važi i za punjač u kolima!

> Link za kupovinu

P8S model u odnosu na P8I

Ovaj drugi model nema Android sistem u sebi. Njega možete povezati sa Android/iPhone telefonom preko data kabla, ili ga povezati sa nekim drugim uređajem preko HDMI kabla. Nema auto keystone korekciju pa morate sami da podešavate.

dlp projector p8i vs p8s

Sve ostale specifikacije koje se tiču samog projektora su iste kod oba modela. Jedina razlika je eto to – nema Android. Ja sam hteo da uzmem sa Android sistemom jer tako mogu koristiti projektor nezavisno od drugog uređaja.

Moja iskustva sa ovim projektorom do sada

Imao sam lepa iskustva, ali sam naišao na nekoliko prepreka koje sam uspešno rešio. Prvo nisam mogao da dođem do svih opcija u aplikaciji za podešavanja. To sam rešio instalacijom Nova launcher-a i dodavanje na početni ekran aplikacije za podešavanja. Tek kada sam otvorio tu aplikaciju imao sam sva podešavanja.

Obavezno instalirajte neki drugi launcher, jer onaj što dolazi uz projektor ne vredi ničemu. Moja preporuka je upravo Nova launcher: prilagođen je za daljinski i velike ekrane, a imate gomilu mogućnosti za uređivanje.

Pustio sam film da gledam u mračnoj sobi na udaljenosti od 3 metra i slika je bila zaista velika i jasna. Moj predlog je da projektor postavite na pola puta između vas i površine gde se slika projektuje. Na taj način će vam slika biti jasna i dovoljno velika, a ni šum iz projektora vam neće smetati.

mini dzepni dlp projektor

Inače, zvučnik u samom projektoru je isključivo kao bekap opcija. Preporučujem da priključite zvučnike ili slušalice preko 3.5mm ili povežete preko Bluetooth-a. Ja sam povezao na Google Home Mini i zvuk je neuporedivo bolji nego taj iz ugrađenog zvučnika. Primarno koristim projektor sa mojim zvučnicima od računara.

Sistem jeste malo sporiji, ali ništa strašno. Bilo bi bilje da sam uzeo neki sa jačim procesorom i više RAM-a, ali to mi je bilo skupo. Ipak, uvek se podsećam da je postojanje bilo kakvog sistema u projektoru već dovoljno.

Da li koči u radu? Pa i ne, uglavnom sve izvršava u roku od par sekundi. Ono najbitnije radi i više nego odlično, a to je reprodukovanje video sadržaja. Film u 1080p rezoluciji radi bez ikakvih problema u Kodi-ju, a isto važi i za Youtube.

Ideje za korišćenje ovog projektora

1) Besplatni TV kanali

Možete prosto instalirati neku od ovih aplikacija i gledati TV kanale besplatno. Potrebna vam je samo WiFi konekcija i spremni ste.

2) IPTV/kablovska

Pošto projektor poseduje HDMI ulaz, možete povezati uređaj koji dobijete od svog operatera i tako gledati TV kanale. Uglavnom svaki taj uređaj koji dobijete na korišćenje ima HDMI izlaz, pa ga samo povežite sa projektorom.

3) Prezentacija

Ono po čemu su projektori inače poznati to su prezentacije. Jeste mali i nema specifikacije kao oni skuplji klasični, ali može se koristiti u blago zamračenoj kancelariji. Možete ga povezati na svoj telefon i tako prezentovati, ili na laptop preko HDMI kabla, ili na iPhone preko iShare… ima dosta načina.

4) Gledanje filmova na putovanju

Spakujte projektor i punjač u torbu, ponesite na USB-u ili SD kartici filmove, postavite ga negde i uživajte! Možete ga poneti bukvalno svuda za sobom jer ne zauzima mnogo mesta, a ako letite avionom možete ga staviti u ručnu torbu što se ne naplaćuje. Ako hotel u kojem odsedate ima besplatan WiFi, zabavi nema kraja.

5) Utakmica sa društvom

Vaš drug ima velik TV i zbog toga je u centru pažnje? Vi ponesite projektor i pustite utakmicu u 100 inča!

6) Gejming

Povežite ekran telefona sa projektorom tako da se ekran telefona prenosi na projektor. Sada možete igrati, recimo, neke trke na velikom ekranu.

Kome bih preporučio mini projektor?

Svima koji jednostavno žele da pogledaju film na većem ekranu kod kuće. Isto tako bih preporučio svima koji često putuju i žele da imaju TV svuda sa sobom. Ovo je idealna solucija jer je projektor portabilan i može poslužiti i kao TV.

Recimo, ja nemam TV u sobi jer samo zauzima mesta i nema ništa pametno na ovim antenskim kanalima. Sav sadržaj gledam na računaru, pa mi je projektor idealno rešenje kada želim da pogledam nešto na većem ekranu. Kada ga ne koristim, samo ga spakujem i ne zauzima mesta u sobi.

Dakle, preporučujem projektor ako:

 • vam nije bitno da slika bude ultra dobra
 • želite prenosivo rešenje za gledanje video sadržaja na velikom ekranu
 • volite da pogledate film subotom uveče ušuškani u krevet/stolicu
 • često gledate nešto na TV-u sa društvom
 • često putujete i želite dodatnu zabavu u hotelu
 • želite nešto što će vam trajati dug niz godina

Cena, poručivanje, carina, dostava…

I za kraj sam ostavio cenu. Ovi projektori koštaju od 100 dolara pa na više. Ja sam konkretno onaj P8I platio na sniženju (za 11.11) 170 dolara, a sada je 235 dolara. Model P8S, bez Android-a sistema, košta sada 174 dolara.

Ovaj projektor sam naručio preko Aliexpress sajta i stigao je za manje od mesec dana. U ovom članku pogledajte uputstvo kako kupiti nešto sa Aliexpress sajta: Kako kupovati sa kineskih sajtova iz Srbije?

Što se carine tiče: tu se nikad ne zna. Uglavnom, paket je dosta velik i poteži pa će ga verovatno cariniti. Računajte oko 4.000 dinara za dodatne troškove. Ipak, dešava se da carina proceni paket na manju vrednost (npr. 50-70 dolara).

Ukoliko vam procene na veću cenu, možete uložiti žalbu ali od toga ne očekujte ništa. Pročitao sam gomilu iskustava po domaćim forumima i uglavnom je slanje žalbe gubljenje vremena i novca. Zato ne mogu nikako da vam pomognem, jednostavno se pomolite. Tako je u Srbiji, ništa ne funkcioniše kako treba, ništa ne ide našu korist, a jedini cilj države je da nas ošteti.

Korisni linkovi

Stefan Marjanov
Stefan Marjanov

Diplomirani inženjer informatike. Aktivno se bavim informacionim tehnologijama oko 12 godina, a nešto kraće i veb dizajnom. Takođe, osnivač sam ovog bloga na kome radim i pišem više od 10 godina. Ako želite da podržite moj rad kliknite ovde.

Budi u toku

Mrzi te da redovno posećuješ blog kako bi bio/la u toku sa objavama? Unesi svoj email i blog će ti jednom mesečno slati nove objave. Bez spama, odjavi se bilo kada.

Ostavi komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *