nordvpn iskustva brzina pregled review

NordVPN iskustva (pozitivna i negativna), test, pregled

 • Brzina
 • Privatnost
 • Sigurnost
 • Izbor servera
 • Dodatne opcije
 • Aplikacije
4.9/5Ukupna ocena

Ukoliko tražite pouzdan, anoniman i brz VPN od pouzdane kompanije, moja topla preporuka za NordVPN. Nakon detaljnog višemesečnog testiranja, zaključujem da je NordVPN pouzdan, a isplati se samo ako se uzme na godišnjem ili dvogodišnjem nivou. Na raspolaganju su vam neograničeno 6000+ servera širom sveta.

Prednosti
 • Dobijeno za novac
 • Izbor servera
 • Raznovrsne VPN tehnologije
 • Sigurna kompanija
 • Korisnička podrška
 • Dodatne tehnologije i opcije
Nedostaci
 • Windows aplikacija ume da baguje nekada
 • Do 5 uređaja može istovremeno koristiti jedan nalog

Preteklih desetak godina isprobao sam dosta VPN rešenja – kako poznatije tako i manje poznate, pa čak i besplatne. Ali, nikako da nađem neki VPN koji nudi dosta toga, koji je anoniman, pouzdan, brz i da ne košta mnogo.

Pre par meseci odlučio sam se da probam NordVPN (koji se toliko reklamira) i u ovom članku prenosim svoja iskustva.

Prvo što bih napisao u vezi sa ovim VPN-om je: mislio sam da su samo još jedna od onih kompanija koje plaćaju influenserima da reklamiraju njihov loš proizvod – kako sam se samo prevario!

Druga stvar koju želim da napomenem: NordVPN me NIJE platio da pišem review, pišem isključivo svoja lična iskustva i pretplatu sam platio iz svog džepa. Takođe, ovaj review sadrži affiliate link do NordVPN-a preko kojeg dobijate 1-3 meseca besplatno (u zavisnosti od toga na koji period se pretplatite), a isto dobijam i ja. Affiliate link postavljam samo iz razloga kako biste dobili gratis mesece, a svakako će i meni dobro doći.

Anonimnost i sigurnost

Najbitnija, ponavaljam NAJBITNIJA, stavka kod VPN-a je upravo ovo i zato krećem od nje.

Ne loguju podatke

Ova kompanija ne loguje nikakve podatke o saobraćaju. Jedine informacije koje čuvaju su:

 • enkrpitovani login podaci
 • opciono: podaci plaćanja za potrebe refundacije (moguće je platiti i anonimno)

Login podatke čuvaju u enkriptovanom formatu i ovo je neophodno kako bi korisnici mogli da se prijave na svoj nalog i koriste servis – što je slučaj kod svakog VPN provajdera. Ovi podaci naravno ne mogu da upute na individualnu osobu i skroz su bezvredni nekome ko bi mogao da traži određenog korisnika.

Tehnički je moguće izbeći ovo korišćenjem unikatnog ključa (kao što to radi Mullvad), ali budući da su svi podaci enkriptovani, dođe mu na isto. Svakako korisnik može kreirati fake email da bi imao mirnu savest, ali to neće uticati na anonimnost.

I na kraju, čuvaju podatke plaćanja za potrebe refundacije i automatske obnove (što možete isključiti). Naravno, moguće je platiti u kripto valuti potpuno anonimno. Ovi podaci nisu povezani ni sa čim, što u očima trećih strana znači da ste vi prosto pretplatnik NordVPN servisa i kraj – a to nije nelegalno.

Više informacija u njihovoj Politici Privatnosti i na njihovom sajtu.

Šta ovo znači za vas kao korisnika?

Minimalni podaci koje NordVPN čuva ne mogu da upute na vas kao korisnika. Saobraćaj koji generišite preko njihovih servera ne može da uputi na vas. Ne čuvaju nikakve podatke koji mogu da upute na vas.

Sigurna kompanija

NordVPN je baziran u Panami (off-shore) – najbolja lokacija za VPN kompanije.

Panama nema zakon o čuvanju i deljenju podataka što znači da kompanije nisu obavezne da to rade. Takođe, Panama nije u „5/9/14 Eyes“ alijansi, što je ogroman plus.

Pored toga, NordVPN je velika kompanija koja je dobro finansirana te je veoma stabilna. Ima novca da plaća eksterne firme za procenu rizika, testiranje mreže i opreme, pentesting, i slično.

To takođe znači da nema potrebe da prodaje podatke korisnika, a svakako bi bili uhvaćeni u tome jer dozvoljavaju bilo kome da radi testiranje njihove tehnologije.

Šta ovo znači za vas kao korisnika?

To znači da ako nekada neka država zatraži od NordVPN kompanije podatke o vama, NordVPN nema šta da im da jer nemaju ništa o vama, a čak nisu ni u obavezi da daju. Pored toga, stabilna je kompanija pa možete biti sigurni u njihov rad.

Izveštaji

NordVPN redovno javno objavljuje izveštaje nezavistnih kompanija (Cure53, VerSprite…), među kojima su i kompanije „Velike Četvorke“ (Deloitte, PricewaterhouseCoopers…), o sigurnosti i anonimnosti svojih servisa.

Te kompanije vrše detaljnu analizu NordVPN proizvoda i objavljuju izveštaje. Korisnici mogu čitati te izveštaje kako bi proverili da li se njihov izabrani VPN pridržava svih pravila i uslova na koje su pristali (recimo, da li prikupljaju logove korisnika).

Sve one tvrdnje da NordVPN ne prikuplja nikakve logove ove nezavisne kompanije detaljno proveravaju. Do sada su imali samo najbolje ocene.

Ako se pretplatite na NordVPN, u okviru svog profila možete prelistati sve izveštaje. Tu redovno dele izveštaje nezavisnih kompanija koje rade proveru i procenu njihovih usluga i proizvoda.

Šta ovo znači za vas kao korisnika?

Imate pristup svim dokumentima na jednom mestu. Možete uvek pogledati rezultate istraživanja nezavisnih kompanija i biti u toku sa time kako NordVPN upravlja podacima, kojim podacima i da li uopšte čuva neke podatke.

„RAM only“ serveri

Svi NordVPN serveri su u oktobru 2020. prebačeni u „RAM only“ mod. Šta to znači? To znači da se na njihovim serverima ne čuvaju podaci trajno već samo privremeno u RAM-u.

Zašto je ovo bitno?

RAM čuva podatke samo dok ima napon, što nije slučaj sa trajnim nosačima zapisa kao što su HDD i SSD. Ako neko fizički provali u sobu sa serverima kako bi izvukao podatke, mora da izvuče nosače zapisa i skine podatke sa njih. Takođe, u RAM-u se podaci konstanto prepisuju jedni preko drugih, tj. menjaju, što onemogućava nekome da ih izvuče.

Da su podaci uskladišteni na HDD-u ili SSD-u, bilo bi moguće izvući ih. Međutim, pošto su podaci samo u RAM-u, čim neko uzme te RAM stikove, oni instant gube sve informacije te nije moguće ništa izvući iz njih.

Šta ovo znači za vas kao korisnika?

Dakle, ako neko pokuša da fizički dođe do podataka, izaći će iz zgrade sa praznim hardverom.

Ne iznajmljuju servere

Jedna od retkih VPN kompanija koja ne iznajmljuje servere već koristi lično svoje. Imali su problem pre izvesnog vremena sa upadom u neki od iznajmljenih servera i ovde bih želeo da se osvrnem na to i objasnim zašto to više neće moći da se dešava.

Pre neke 4 godine, NordVPN je iznajmljivao servere kao što to radi i većina drugih VPN kompanija i što je normalno za kompanije kao što su oni. Međutim, jedan provajder iz Finske (od kojih je NordVPN iznajmio jedan server) je bio hakovan. NordVPN je rešio da više ne iznajmljuje servere te su sada svi serveri njihovi. Plus, implementirali su „intrusion detection“ sistem za otkrivanje upada pre nego što se desi i otvorili nagradni fond za sve koji žele da probaju da provale u njihove servere.

Bili su transparentni u vezi celog događa i nakon detaljne provere (što njihovog što ekternog tima) su uvideli da ništa od saobraća nije dekriptovano niti je bilo šta od podataka korisnika procurelo. Napadač je samo uspeo da dođe do isteklih ključeva.

Šta ovo znači za vas kao korisnika?

NordVPN sada ima svoje servere koje održava i ne oslanja se na druge. Incidenata nije više bilo, a sigurnost redovno testiraju najveće kompanije koje javno objavljuju rezultate. To čini NordVPN jednom od retkih kompanija koja ima implementirane sve ove pomenute bezbednosne mere.

Enkripcija

Spomenuo sam da su vaši podaci enkriptovani. To znači da ako do njih neko dođe nekako (što je gotovo nemoguće, ali ipak…), neće moći da vidi sadržaj.

NordVPN enkriptuje sav saobraćaj koristeći AES 256-bit enkripciju koja je trenutno najnaprednija. Ovaj metod enkriptovanja podataka preporučuje NSA za top secret informacije.

Da stavim u perspektivu: da se „razbije“ ova enkripcija potrebno je napraviti napredan super-računar i njemu bi trebalo više milijardi godina da dešifruje podatak. Nijedna enkripcija u teoriji nije 100% neprobojna, ali u praksi ova je neprobojna.

Oni koji se razumeju u sve ovo verovatno čitaju ovaj pasus i misle se „pa ok ovo je normalno“. Jeste, AES 256-bit je standard i koristi ga većina VPN kompanija, ali morao sam da pojasnim onima koji se ne razumeju ili sumnjaju.

Šta ovo znači za vas kao korisnika?

Znači da ne morate brinuti da li su vaši podaci, i podaci o vašem internet saobraćaju kroz VPN, bezbedni – jer jesu. Nijedna vlada, država, organizacija, kompanija… ne može otkriti sadržaj vašeg internet saobraća koji se odvija preko ovog VPN-a.

NordLynx

NordVPN je kreirao svoj protokol na bazi Wireguard protokola pod nazivom „NordLynx„. Wireguard je najsavremeniji protokol koji je veoma brz i bezbedan. Ipak, nije savršen tako da je NordVPN uzeo ovaj protokol i unapredio ga.

Na Wireguard dodali su dupli NAT (Network Address Translation) što je unapredilo anonimnost i bezbednost. Nijedan podatak, preko kojeg bi potencijalno mogao da se identifikuje pojedinac, se ne čuva na VPN serveru.

Naravno, NordVPN podržava i standardni OpenVPN kao i IKEv2/IPsec VPN protokole u slučaju ako želite da se povežete na VPN preko nekih drugih aplikacija koje preferirate. Ovi protokoli nisu toliko brzi i bezbedni, ali duže postoje te su više podržani.

Šta ovo znači za vas kao korisnika?

Znači da ćete koristiti najsavremeniji VPN protokol koji je još dodatno obezbeđen i ubrzan. Imaćete tu privilegiju da koristite najbolji VPN protokol koji postoji – NordLynx. Nijedna organizacija, čak ni vaš internet provajder, neće moći nikada da vidi šta ste radili na internetu.

Double VPN – povećana privatnost

Povezivanjem na jedan VPN server je već dovoljno da ostanete anonimni na internetu. A šta ako bih vam rekao da možete da se povežete na dva servera odjednom?

Double VPN je tehnologija koja vam omogućava da svoj internet saobraćaj rutirate kroz dva skroz odvojena servera i na taj način povećate svoju anonimnost.

Dakle, NordVPN vas može povezati na jedan server (recimo Švajcarska) i taj server vaš saobraćaj šalje na drugi server (npr. Holandija). Tek taj drugi server komunicira sa krajnjim sajtom.

U ovoj konfiguraciji, krajnji sajt ne zna za onaj prvi VPN server na koji ste vi povezani već zna samo za onaj drugi server na koji niste direktno povezani.

nordvpn-double-vpn

Naravno, zbog toga što dodajemo još jedan korak u konekciji, ping je nešto veći – ali ne mnogo. Više o tome kasnije u sekciji o brzini.

Šta ovo znači za vas kao korisnika?

Prosto je: imate dodatnu anonimnost jer se saobraćaj rutira kroz dva servera. Žrtvujete brzinu za povećanu anonimnost (koja je svakako već na visokom nivou, ali ako ste paranoični… imate i tu opciju).

Obfuscated serveri

U ovoj kategoriji postoje serveri na koje možete da se povežene u slučaju da vaš internet provajder (ili ko god upravlja mrežom na koju ste povezani) brani korišćenje VPN-a.

Ova opcija radi tako što NordVPN prerušava vaš VPN saobraćaj u standardni HTTPS saobraćaj.

Recimo, meni je ova opcija baš dobro došla tokom korišćenja besplatnog WiFi-a koji nude aerodromi. Besplatan WiFi na aerodromu je uvek dobrodošao, ali zato je obavezan VPN.

Skoro svaki aerodrom na kojem sam bio (Srbija, Turska, Sejšeli, Kipar, Maldivi…) nudi svoj besplatan WiFi, ali takođe i brani korišćenje VPN-a. Kako se povežem na VPN, tako mi blokiraju internet konekciju.

Ja u tom slučaju samo izaberem neki od Obfuscated servera i sve radi bez problema.

Jedina mana je što je lista servera dosta manja (16 trenutno) pa nema Srbije. Ali s obzirom na to da ćete retko kada morati da koristite ovu opciju, to nije velik problem.

Šta ovo znači za vas kao korisnika?

Ako vam neka mreža brani korišćenje VPN-a, nemojte odustati od korišćenja istog na toj mreži već koristite ovu opciju. Takođe, vaš internet provajder neće znati da koristite VPN što će smanjiti sumnju da radite nešto nedozvoljeno.

VAŽNO: bitno je razumeti ko vidi, a ko ne, da li koristite VPN. Ovi serveri sakrivaju podatak o tome da koristite VPN samo od vašeg internet provajdera (ISP) – ne i od krajnjeg sajta. Ako administrator sajta želi i zna, može lako prepoznati da koristite VPN. Dakle, samo ćete sakriti taj podatak od vašeg ISP-a, ne i od krajnjeg sajta. Ako ne želite da i krajnji sajt zna da koristite VPN, treba vam „residential proxy“ – a to je skroz druga priča.

Onion over VPN

I još jedna opcija koju NordVPN nudi je pristup Onion-u (poznat po dark/deep web-u) preko NordVPN servera bez potrebe da imate Tor Browser. Opširnije ovde.

Kako ova opcija radi?

 1. Povežete se na neki NordVPN Onion server
 2. NordVPN klijent enkriptuje vaš internet saobraćaj
 3. Pristupate Onion mreži (koja je još dodatno zaštićena)
 4. Vaš internet saobraćaj je sada rutiran kroz još dodatna 3 servera na Onion mreži

Ako pristupate Onion mreži bez ove metode, prvi server u lancu (na koji se vaš uređaj zapravo povezuje) zna vašu IP adresu. To inače nije problem jer krajnji server i sajt neće znati vaš IP – što je cilj Onion mreže.

Međutim, budući da svako može postaviti Onion server, može se desiti da taj prvi na koji se povezujete bude „mamac“ koji loguje IP adrese (to često rade vladine organizacije i sigurnosne agencije).

Ali, kada se povežete na Onion preko enkriptovane VPN mreže, taj prvi Onion server neće znati vašu IP adresu, videće samo onaj NordVPN server na koji ste se povezali.

Šta ovo znači za vas kao korisnika?

Možete bezbedno i anonimno da se povežete na Onion mrežu. NordVPN server ovde služi kao barijera između vas i Onion mreže – što je dodatni sloj zaštite i anonimnosti.

Brzina

Što se brzine tiče, mogu reći da sam veoma zadovoljan. Recimo, kada se povežem na srpski server preko NordLynx protokola, ping ostaje isti (dakle ne pomeri se ni za 1ms), a brzina se smanji tek nešto malo, skoro pa i u granicama marginalne greške.

Naravno, što se server dalji od moje fizičke lokacije, ping je veći i brzina niža. Takođe, ako se povežem na pomenuti Double VPN, ping se dodatno poveća jer saobraćaj mora da prolazi kroz 2 servera što znači da mora više puta da se enkriptuje i dekriptuje i rutira.

Postaviću nekoliko testova sa različitim lokacijama i opcijama, a na samom početku je test bez VPN-a radi poređenja.

Bez VPN-a (Serbia):

Server: Serbia / NordLynx

Server: Switzerland / NordLynx

Server: UK / NordLynx

Server: USA / NordLynx

Server: Switzerland + Netherlands / Double VPN

Server: Turkey / Obfuscated VPN

ServerDownloadUploadPing
Bez VPN-a196.0619.494
Serbia / NordLynx185.8718.654
Switzerland / NordLynx181.018.5528
UK / NordLynx184.9318.6540
USA / NordLynx185.518.6448
Switzerland + Netherlands / Double VPN187.9318.5948
Turkey / Obfuscated VPN177.8418.6528

Gaming

Mit je da VPN može pomoći da se smanji ping dok igrate multiplayer igre. Nikada nemojte uzimate VPN zbog gaming-a, jer on nije pravljen za to i nemate nikakve benefite.

Štaviše, VPN samo može usporiti konekciju i povećati ping jer je prosto potrebno više vremena da se saobraćaj rutira, enkriptuje i dekriptuje. Tehnički nije moguće poboljšati ping/brzinu korišćenjem VPN-a. Samim tim što ste dodali još jedan korak u konekciji znači da se nešto mora žrtvovati, a to je vreme.

MEĐUTIM, NordVPN serveri su dovoljno brzi da ih možete koristiti za gaming – ali ne da biste poboljšali ping. VPN za multiplayer igre može biti koristan u slučaju ako vam igra ne dozvoljava da se povežete na neki server zbog vaše fizičke lokacije.

U tom slučaju, možete se povezati na VPN i onda će igra „misliti“ da ste iz te države na čiji ste se server povezali.

Takođe, VPN može biti koristan ukoliko igrate neku igru koja otkriva vašu IP adresu. U tom slučaju možete sakriti vaš IP povezivanjem na VPN.

Kao što smo videli u prethodnoj sekciji, ako se povežete na server u državi u kojoj se i nalazite, ping ostaje nepromenjen tako da ne gubite ništa.

Zbog toga, preporučujem NordVPN za gaming.

Torrenting

Svi NordVPN serveri podržavaju P2P (Torrenting), ali ima i nekoliko specijalizovanih P2P servera za stabilnije i sigurnije deljenje fajlova. Možete izabrati bilo koji server i Torrent će raditi bez problema, ili izabrati neki od specijalizovanih biranjem servera iz „P2P“ sekcije.

Ako ste paranoični, možete koristiti i Double VPN s tim što ćete žrtvovati malo brzinu u tom slučaju.

Sa pravne strane, lokacija servera za Torrent ne igra nikakvu ulogu jer će vlast neke države uvek „juriti“ NordVPN u njihovoj matičnoj državi Panami. (nisam pravnik, tako su oni objasnili meni).

U slučaju da neko fizički provali u sobu sa serverom u svojoj državi kako bi pogledao sadržaj, svakako neće imati sreće zbog pomenute enkripcije, RAM-only servera i no-log politike kompanije.

Primera radi: ako se nalazite u Srbiji i povežete se na server u UK kako biste koristili Torrent, UK vlada može tražiti podatke o Torrent saobraćaju samo od NordVPN kompanije u Panami. Budući da NordVPN nije u obavezi (po zakonima Paname) da čuva niti preda bilo kakve podatke svojih korisnika, vlada UK neće dobiti ništa. Ako pak pokušaju da fizički na silu upadnu u sobu sa serverima u UK, neće opet ništa naći zbog pomenute enkripcije, no-log politike i RAM-only servera.

Serveri

NordVPN u svojoj ponudi trenutno (2023.) ima preko 6000 servera u više od 60 država širom sveta.

Serveri su podeljeni u sledeće kategorije (koje sam već pomenuo):

 • Standardni
 • P2P (optimizovani za Torrent i slično)
 • Double VPN
 • Onion Over VPN
 • Obfuscated servers
 • Dedicated IP (dodatno se naplaćuje po IP adresi)

Na njihovom sajtu (pogledaj ovde) se nalazi spisak svih servera u tabeli podeljeni po nameni i po protokolima.

Takođe, imaju i stranicu (pogledaj ovde) na kojoj možete za svaki server pogledati koje protokole podržava, ili pak filtrirati po državi, protokolu i nameni.

Ono što će mnoge obradovati to je da ima Srbije i lepo je pokrivena, tj. imaju više servera pa će vas uvek povezati na najbolji/najbrži.

Zašto je ovo bitno? Ako ste u inostranstvu i želeli biste da gledate neki sadržaj online koji je dostupan samo iz Srbije, možete se povezati na srpski VPN server i tako gledati – proverio i radi. Svi NordVPN korisnici imaju neograničen protok i brzinu što znači da ga čak možete i držati stalno uključenim.

Druge korisne opcije

Već smo videli da NordVPN nudi zaista dosta opcija, ali pored tih standardnih opcija nudi još dosta drugih veoma koristnih.

Meshnet

Ovo je tehnologija koja vam omogućava da povežete više vaših uređaja u jednu privatnu mrežu – opširnije.

Šta ova tehnologija omogućava?

 • Možete brzo razmenjivati fajlove između uređaja
 • Možete igrati igre u LAN-u gde god da se nalazite u svetu
 • Možete pristupiti fajlovima na svojim uređajima gde god da se nalazite

Ovako su oni to objasnili:

Meshnet je način bezbednog pristupa drugim uređajima, bez obzira gde se u svetu nalaze. Jednom podešen, Meshnet funkcioniše baš kao bezbedna lokalna mreža (LAN) — direktno povezuje uređaje. Ovo čini Meshnet odličnim za aktivnosti koje zahtevaju veliku brzinu, nisko kašnjenje i naprednu bezbednost — aktivnosti kao što su deljenje datoteka, aktivna radna saradnja i igranje igara za više igrača.

NordVPN

Na jednu mrežu možete povezati do 10 svojih uređaja i 50 eksternih. Vaši uređaji (na koje se prijavite na svoj NordVPN nalog) su već automatski povezani u Meshnet. Ako želite da povežete i neke druge uređaje (koji nemaju NordVPN pretplatu), možete poslati link i lako se povezati.

Kako ja koristim ovu funkciju?

Meni su PC, laptop i mobilni stalno povezani na VPN i na Meshnet. Kada želim da pošaljem neki fajl sa jednog uređaja na drugi, samo izaberem „Share > NordVPN“ i selektujem uređaje na koje želim da ih pošaljem. Fajlovi se prenose brzinom lokalne mreže ako su uređaji povezani na istu mrežu, ili brzom eksternog interneta ako su povezani na različite mreže.

Split tunneling

Njihove aplikacije podržavaju „split tunneling“. Šta to znači? Možete podesiti koje aplikacije/programi da komuniciraju kroz VPN, a koje ne. Više o tome ovde.

Recimo, ako u telefonu ne želite da aplikacija vaše banke komunicira preko VPN-a, možete je prosto dodati u listu za izuzimanje.

Ista situacija je i na računaru: dodajte samo programe koji će koristiti VPN, ili samo programe koji neće.

Ako koristite dodatak za veb pregledač, onda imate opciju da birate koji sajtovi hoće, a koji neće, koristiti VPN.

Kill Switch

U okviru njihovih aplikacija imate opciju „kill switch“. Ako ovu opciju uključite, aplikacija će blokirati internet u slučaju da se uređaj diskonektuje sa VPN-a.

Ova opcija može biti korisna ako želite da uvek budete povezani na VPN i želite da budete sigurni da vaša prava IP adresa nikada ne „procuri“ zbog prekida VPN konekcije.

Više o ovoj opciji možete pročitati ovde.

Threat Protection

NordVPN nudi besplatno i zaštitu od zlonamernih sajtova, programa, blokator reklama, i slično. Kada uključite ovu opciju, koristi se njihov DNS server koji blokira sve što sam naveo. Možete pročitati više o tome na njihovom sajtu.

Ja ovu opciju ne koristim jer taj njihov DNS nije baš najbrži (barem ne za mene). Umesto toga, uključio sam Custom DNS opciju pa sam dodao svoje DNS servere koje koristim inače.

I još mnogo toga…

Naveo sam samo nekoliko zanimljivih opcija koje su dostupne svakom korisniku. Na njihovom sajtu možete pronaći još dosta: NordVPN mogućnosti.

Negativno

E sad, koliko god sve ovo delovalo super, ipak sam naišao na nekoliko mana – ne velikih ali ipak.

Aplikacija za Windows im je super, ali ume nekada da se „zaglupi“. Recimo, desi se da ako pokušam više puta (5-6) uzastopno da promenim server, uđe u neku petlju pa ne može da se poveže. To traje možda minut-dva i onda proradi.

Windows aplikacija se sporije konektuje i menja servere. Android aplikacija menja servere gotovo instant, a u Windows-u se čeka neko vreme. Mislim da je to do toga kako Windows hendluje VPN konekcije. Ovo sam zaključio nakon posmatranja šta se dešava sve u sistemu kada se menja server – a dešava se mnogo toga. Ne znam kakva je situacija na Mac-u i Linux-u.

Takođe, ako biram „Custom DNS“, nemam opciju da koristim DNS-over-HTTPS. Nije velik problem budući da sam već povezan na VPN, ali opet bilo bi dobro da postoji i ta opcija. Ovo je slučaj u svim aplikacijama.

Kod nekih država nije moguće birati pojedinačno server. Kod država koje imaju dosta servera može se birati neki određeni, ali neke države nemaju tu opciju. Bilo bi dobro da postoji i to. Međutim, na koji god server da se povežete, postoji „Re-connect“ taster pomoću kojeg možete promeniti server u okviru trenutne države (bira sledeći najbolji automatski). Tako možete na brzinu promeniti svoju IP adresu.

Meshnet može nekada da bude nestabilan, ali mi se nije dešavalo skoro. U početku nisam uspevao da povežem dva uređaja, a pisalo je da su dodati u mrežu. Samo sam se odjavio i prijavio i proradilo je. Posle toga sve je radilo kako treba i povezao sam i laptop. Čisto da napomenem da znate.

I manje-više to je to što imam od primedbi, uglavnom je vezano za Windows aplikaciju, tj. sam Windows sistem.

Cena

E sad, NordVPN ima još nekoliko svojih proizvoda koje pokušava da upakuje zajedno sa VPN-om (menažer lozinki, cloud skladište…). Ja te proizvode nisam uzimao jer ih imam odvojeno pa sam se odlučio za „Standard“ plan.

1-godišnji plan (Standard)

 • 3 meseca besplatno
 • DNS zaštita
 • Neograničen VPN

2-godišnji plan (Standard)

 • 3 meseca besplatno
 • DNS zaštita
 • Neograničen VPN

Mesečni plan (Standard)

 • 1 mesec besplatno
 • DNS zaštita
 • Neograničen VPN

Ovaj plan je najisplativiji ako uzimate na 2 godine. U tom slučaju mesec ispadne €3.79.

Ako uzmete na 1 godinu, mesec ispadne €4.49.

Ako ne želite da se obavežte na duži period već da plaćata mesec-po-mesec, tada mesec ispadne €12.99. U ovom paketu nemate onu zaštitu od malvera i njihov DNS AdBlocker.

Koji god plan da uzmete, imate mogućnost da se predomislite u roku od 30 dana. Ako se predomislite, vratiće vam sav novac bez pitanja.

Stefan Marjanov
Stefan Marjanov

Diplomirani inženjer informatike. Aktivno se bavim informacionim tehnologijama oko 13 godina, a nešto kraće i veb dizajnom. Takođe, osnivač sam ovog bloga na kome radim i pišem više od 10 godina. Ako želite da podržite moj rad kliknite ovde.

Budi u toku

Mrzi te da redovno posećuješ blog kako bi bio/la u toku sa objavama? Unesi svoj email i blog će ti jednom mesečno slati nove objave. Bez spama, odjavi se bilo kada.

5 komentara

 1. DNS zastita za jednomesecnu pretplatu ne treba da bude precrtana i IKEV2 protokol nemaju u ponudi samo NordLynx, OpenVPN (TCP) i OpenVPN (UDP).

 2. Postovani, napustio sam Windscribe i presao u NordVpn. Sa svime sam zadovoljan i sve odlicno radi ali blokator im je los a to sam im i napisao u mejlu. Ipak pored svega Windscribe blokator R.O.B.E.R.T. je zakon i nema bolji. Sa NordVpn uslugama otvaram cak i GoogleTV sto se sa Windscribe vpn-om ne moze i jos dosta negativnih stavki imaju ali blokator u nordu je po meni NULA. Pozdrav.

  • Hvala na podeljenom iskustvu. Da, taj blokator im nije najbolji, pa zato svakako možete u njihovoj aplikaciji koristiti drugi DNS blokator po izboru, a njihov isključite.

 3. Probao sam nordvpn i nisam uopste zadovoljan sa blokatorom oglasa i ostalim opasnim stvarima. Ljubazni su korisnicka podrska 24/7 je ok povrat novca takoodje ok, ali su skupi, meni licno nije potrebno toliko servera naravno to je dobro za brzinu, ne koristim torent i imaju samo tri vpn protokola kao i expressvpn, sto je po meni malo s obzirom sta se nudi. Licno koristim windscribe vec pet godina i nemam nikakvih problema a njihova kartica r.o.b.e.r.t. je zakon i ni kod kog drugog vpn provajdera nisam video da tako dobro radi. Imaju preko 60.000.000 registrovanih korisnika sta naravno nesto govori o njima.

  • Hvala na podeljenom iskustvu :) NordVPN nije skup s obzirom na to da su jedna od najpouzdanijih i najvećih VPN kompanija, ali i u odnosu na to šta nude. Jedini realan rival je bio Proton – ali oni su izgubili kredibilitet nakon uklanjanja svih dokumenta o transaprentnosti poslovanja nakon što su podelili IP jednog korisnika što je dovelo do njegovog hapšenja. Windscribe je baziran u Kanadi – što je ogroman red flag budući da je u „14 eyes“ alijansi što dalje znači da se podaci korisnika dele vladinim organizacijama i bezbednosnim agencijama. Jedina bolja alternativa je Mullvad – ali on je još skuplji. Inače, taj blokator reklama nije nikada bio primarni fokus NordVPN-a pa su zato i omogućili korisnicima da koriste svoje DNS servere za blokiranje reklama. Primarni fokus je dostupnost, brzina, anonimnost, izbor servera. ROBERT jeste super, probao sam, ali ipak ne vredi toliko da dozvolim deljenje moji podataka. NordVPN i Mullvad su top igrači, ne možeš da porediš različite lige.

Ostavi komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *