razer-blackwidow-elite-iskustva

Razer Blackwidow Elite – pregled

 • Dizajn
 • Performanse
 • Opcije
 • Kvalitet izrade
 • Softver
 • RGB
4.4/5Ukupna ocena

Odličan izbor za gejmere i one koji rade na računaru. Udobna, stabilna, tona opcija za podešavanje, multifunkcionalni točkić, stabilni mehanički tasteri.

Prednosti
 • Kvalitet izrade
 • Oslonac za dlanove
 • Multifunkcionalni točkić
 • Ulaz za USB/slušalice
 • Kvalitetni i stabilni tasteri
Nedostaci
 • Softver je u Beta fazi
 • RGB profili se ne čuvaju u memoriji
 • Sekundarni simboli nisu osvetljeni

Dugo sam tražio zamenu za moju prošlu tastaturu MasterKeys MK750 da bih se napokon odlučio za Razer Blackwidow Elite. Zašto baš ta, šta nudi, koje su prednosti i mane, pročitajte u ovom članku.

Koji su mi bili kriterijumi za kupovinu?

 • Oslonac za dlanove
 • Mehanički tasteri
 • Alu kućište
 • Media tasteri
 • RGB osvetljenje
 • Kompaktan full dizajn (da ima Num deo)

MK750 tastatura je ispunjavala sve uslove i bila je odličan izbor, ali sam je prodao iz prostog razloga što nije imala Sleep taster i dobre media tastere. Tu je bilo još po kojih sitnica koje su mi smetale, kao što je UK raspored tastera na koji se nisam nikako navikao.

Uzeo sam BW Elite i nakon nekoliko meseci mogu reći da sam zadovoljan. Ima nekoliko nedostataka ali sam ih prihvatio jer ne utiču na rad.

Tasteri

Ono što većinu zanima kod mehaničkih tastatura jesu tasteri. Razer je u BW Elite ugradio svoje poboljšane Razer™ tastere sa dodatnim zidićima za veću stabilnost. Ja sam uzeo tastaturu sa narandžastim tasterima, što je ekvivalent Cherry MX braon tasterima.

razer-blackwidow-elite-orange-switches-close

Ovaj tip tastera je namenjen za one koji tastaturu koriste i za gejming i za rad. Zeleni su kreirani prventsveno za kuckanje i rad, žuti za gejming, a narandžasti su između.

Specifikacije:

Osećaj: taktilni i tihi
Sila: 45 G
Hod: 4.0 mm
Aktivacija: 1.9 mm
Aktivacija – reset: 0.05 mm

Zvuk tastera:

Ovi tasteri imaju umeren zvuk i taktilnost, a opet dovoljno su lagani za pritiskanje. Da li su glasni? Onako, malčice glasniji od Cherry MX Brown, ali uz o-rings se da rešiti.

Napomena: o-rings mogu da se stave na ove tastere pošto su mnogi u nedoumici. Jedino što se kod nekih tastera razlika ne primeti, a kada se stave 2 sloja onda kapica ispada.

Razer™ Mechanical Switches vs Cherry MX

Ako se pitate koje su prednosti Razerovih tastera, odgovor je: 80 miliona aktivacija, dupli zidovi za dodatnu stabilnost, kraći hod aktivacije.

Ono što će mnoge obradovati jeste činjenica da je Razer uradio odličan posao kod stabilizacije dužih tastera (space, shift…). Stabilizacija je jedna od najboljih koje postoje trenutno u svetu. Kada sam vadio space taster video sam jednu šipku koja se proteže celom dužinom i koja je veoma dobro podmazana. Gde god da pritisnete space on će se ponašati identično kao da ste ga pritisnuli po sredini.

RGB full osvetljenje je prisutno, svaki taster ima svoju diodu i može se kontrolisati pomoću softvera. Svaka dioda ima posebno sočivo koje ravnomerno raspoređuje svetlost. Jedina mana u ovom segmentu je što sekundarni simboli nisu osvetljeni!

razer-blackwidow-elite-rgb

Dizajn

Dizajn je kompaktan, nema mnogo prostora van tastera, što mi se dopada jer se štedi prostor na stolu. Ima Num deo desno, što će možda smetati gejmerima, ali meni dosta koristi jer tu unosim brojeve veoma brzo.

Crne je boje sa alu kućištem te je dosta čvrsta i stabilna. Nema štanse da se iskrivi čak i da pokušavate svom snagom.

Oslonac za dlanove

Oslonac za dlanove je veoma prijatan i mekan, najbolji koji sam do sada imao prilike da isprobam. Kada sam čitao preglede pre kupovine svi su nahvalili ovaj oslonac za dlanove, i to je dosta uticalo na moju odluku. Dobar oslonac je veoma bitan ukoliko dugo kuckate tokom dana.

razer-blackwidow-elite-top-view-rgb

Oslonac se spaja sa tastaturom pomoću više magneta, što ga drži na mestu bez problema, a opet može se lako skinuti. Ispod ima čak 6 neklizajućih gumica koje odlično prijanjaju na bilo koju površinu.

Donja strana

Kada smo kod klizača, tastatura ih ima 4 plus 2 na dodatnim nožicama koje se mogu podešavati. Nožice možete podesiti u 2 nivoa, što vam ukupno daje 3 nivoa za podešavanje nagiba tastature.

Sa donje strane se nalaze i kanali za rutiranje podebljeg kabla. Razer je imao u vidu i one koji žele da sakriju kabel pa se tako može saviti ka dole i provući kroz rupu u stolu. Od opcija imate još i rutiranje levo, desno i napred.

Dodatni ulazi

Kada sam napisao da je kabel podeblji, to je zato što kroz njega prolaze kabel za samu tastaturu, dodatni USB (2.0) i slušalice. Ti ulazi se nalaze sa leve strane tastature, što je veoma dobro jer kablovi neće smetati prilikom korišćenja miša.

razer-blackwidow-elite-cabels
razer-blackwidow-elite-usb-jack

Media tasteri

U gornjem densom uglu se nalaze media tasteri, i na raspolaganju imamo Prev, Play/pause, Next, i Volume.

Ono što će se mnogima dopasti to je RGB točkić za zvuk. Pomoću tog točkića možete podešavati jačinu zvuka, a pritiskom na sam točkić da ga mutirate. Najbolje od svega je što se svaka ta akcija može re-mapirati!

razer-blackwidow-elite-media-keys

Recimo, možete podesiti da pomoću točkića menjate oružje, veličinu četkice u Photoshop-u, prebacujete prozore u Windows-u, skrolujete veb stranicu… ili bilo šta drugo.

razer synapse software review (2)
Podešavanje funkcije točkića u softveru

Ostale media tastere takođe možete re-mapirati kako želite, možete ih koristiti i kao bilo koje druge tastere. Jedino im boju ne možete menjati odvojeno, već birate boju za sva tri. Boja za točkić se može posebno podesiti.

Function taster

Pomoću Fn tastera možete izvrišiti dodatne komande. U softveru možete posebno re-mapirati celu tastaturu kada je ovaj taster aktivan. Tasteri koji su već mapirani su F9 – macro, F10 – win lock, F11/F12 – kontrola osvetljenja, Pause – stanje spavanja.

Razer ovu funkciju naziva „Hypershift„.

Softver

I napokon smo došli do softvera koji je veoma hvaljen od strane Razer-a, a ja ga baš i ne volim. Softver je u Beta fazi i ima tu i tamo neki bag, ali inače radi ok.

razer synapse software review (1)

Možete podešavati profile, makroe, RGB… sve što biste očekivali od jednog softvera ove vrste.

Imate na raspolaganju nekoliko jednostavnih RGB efekata, a u Chroma studio možete ručno podešavati taster po taster. Rad sa slojevima je takođe podržan, što je plus.

razer synapse software review (3)

Možete podesiti da se određeni profil aktivira kada pokrenete neki program, igricu…

Napravljen je dobar SDK pa tako imamo dosta aplikacija za ovu tastaturu. Recimo, možete namestiti da se svetlo sinhronizuje sa Philips Hue, da zasvetli neki taster kada dobijete poruku na Discord-u, sinhronizujete boju tastera sa Photoshop paletom, itd. Ovde možete potražiti sve aplikacije.

Moram napomenuti da me je oduševila integracija sa Overwatch igricom. Svaki heroj ima svoj raspored boja i one su u interakciji sa samim herojem. Recimo, ako izaberete Junkerat heroja tasteri će biti žuti. Kada aktivirate Ultimate tastatura će početi da treperi i pojaviće se efekat eksplozije kada se ultimate završi. Najbolje bi bilo da pogledate video demonstraciju:

Pored Overwatch-a, postoji podrška i za Apex Legends, Fortnite, Warframe, Quake Champions, Diablo III, Hitman 2, Final Fantasy XV, Tomb Rider, Battlerite Royale, CoD Black Ops III, Elex, Outlast 2, Dota 2… i mnoge druge.

Svi vaši profili se čuvaju na memoriji tastature i u oblaku, tj. na vašem Razer nalogu. To znači da ćete ih imati sa sobom i gde god da ponesete tastaturu.

ALI obratite pažnju na sledeće: iako piše da tastatura poseduje memoriju u sebi, u toj memoriji se čuvaju samo makroi! To znači da svetlosni efekti rade samo uz softver i nikako više! Kada zaključate sistem – efekti nestaju, kada zatvorite Razer softver – efekti nestaju, kada spojite tastaturu na drugi računar – efekti nestaju…

Ovo je veoma, veoma, veoma frustrirajuće i svi korisnici su ovo naveli kao veliki propust. Povela se diskusija na Razer forumu gde su učestvovali i članovi Razer tima, a koji su rekli da nove Razer tastature neće dobiti mogućnost čuvanja RGB efekata u memoriji – detaljnije. Isto su mi potvrdili iz Razer tima preko mejla.

U suštini, mnogo funkcija zavisi od softvera i ako vam to smeta onda ova tastatura možda nije pravi izbor za vas.

Zaključak

Iako ova tastatura ima nekoliko mana, koristim je već nekoliko meseci i nisam imao ozbiljniji problama. Softver se ažurira s vremena na vreme, uglavnom srede stabilnost, a nedavno su ubacili i nove svetlosne efekte.

Dopada mi se što je dosta stabilna i čvrsta, ima udobar oslonac za dlanove, kvalitetne tastere, i mogućnost rutiranja kabla. Dodatni ulaz za USB koristim često, ali bi bilo bolje da je 3.0 brzina.

Sve u svemu, odličan izbor za tastaturu do 150 evra.

Stefan Marjanov
Stefan Marjanov

Diplomirani inženjer informatike. Aktivno se bavim informacionim tehnologijama oko 13 godina, a nešto kraće i veb dizajnom. Takođe, osnivač sam ovog bloga na kome radim i pišem više od 10 godina. Ako želite da podržite moj rad kliknite ovde.

Budi u toku

Mrzi te da redovno posećuješ blog kako bi bio/la u toku sa objavama? Unesi svoj email i blog će ti jednom mesečno slati nove objave. Bez spama, odjavi se bilo kada.

Ostavi komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *