xperia-z5-review

Sony Xperia Z5 Dual Sim recenzija [video + slike]

Xperia Z5 je još jedan odličan flagship model iz porodice Z uređaja koji je Sony pustio u prodaju septembra ove godine, dakle pre oko mesec dana.

Dizajn kućišta je odličan. Bočne ivice su blago zakrivljene kako bi telefon bolje ležao u ruci, a zadnja strana uređaja ima finu završnu doradu tako da nema odsjaja i otisaka od pristiju.

Još jedan plus je ulaz za punjač koji se nalazi sa donje strane, a i broj poklopaca na kućištu je smanjen pa tako sada imamo samo jedan poklopac sa leve strane i to za microSD i nano SIM karticu.

Takođe, dugme za paljenje/gašenje telefona i ekrana je izmenjeno, sada je pravougaonog oblika sa zakrivljenim ivicama kako bi se još bolje uklopilo u celokupni dizajn telefona. A na istom dugmetu se nalazi i skener otiska prsta, i bez obzira što je dugme dosta tanko telefon odlično prepoznaje otisak u trenutku.

xperia-z5-review-body

Sa zadnje strane se nalazi glavna kamera od 23MP sa gomilom dodatnih mogućnodsti, a može da pravi HD snimke u 60 i 120 FPS-a. Naravno, HDR, stabilizacija slike, detekcija lica, LED blic i autofokus su prisutni, kao i BSI senzor koji je zadužen da slike ispadnu još bolje u uslovima slabe osvetljenosti.

Sa prednje strane imamo i sekundarnu kameru od 5.1 MPX, 2 zvučnika i FULL HD IPS LCD ekran od 5.2 inča. Rezolucija ekrana od  1920×1080  piksela daje nekih 424 ppi-a što je sasvim solidno. A kada pričamo o ekranu, već nam je poznata Sony-jeva x-reality engine tehnologija koja daje još realističnije boje ekranu. A u podešavanjima ekrana možemo odabrati mod koji nam najviše odgovara.

xperia-z5-review-camera

Ugao gledanja je odličan a maksimalna osvetljenost ekrana je dovoljna za komforno korišćenje telefona i na direktnoj sunčevoj svetlosti.

Što se zvuka tiče, 2 zvučnika daju sasvim zadovoljavajući kvalitet i jačinu zvuka, a prednost je i što se oba nalaze sa prednje strane uređaja što će se svideti pogotovo gejmerima, ali i ljubiteljima muzike.

Kao i prethodni modeli i Z5 je otporan na vodu i prašinu na 1.5m dubine i do 30 minuta.

Interna memorija je klasičnih 32 GB ali se može proširiti microSD karticom do 200 GB. Ram od 3GB je sasvim dovoljan za svakog korisnika, kao i 1.5 GHz octa-core Qualcomm Snapdragon 810 procesor. Kada sve to imamo u jednom ovakvom uređaju, i bateriju od 2900 mAh koja će ga napajati, možemo se složiti da će bez problema ispuniti zahteve i kod najzahtevnijih korisnika.

Možda jedina mana je što se baterija ne može izvaditi bez asistencije servisa, ali to je bio slučaj i kod prethodnih modela.

xperia-z5-review-camera-app

Od dodatnih senzora ovaj telefon poseduje skener otiska prsta, FM radio sa RDS podrškom, GPS sa Glonass podrškom, mikrofon za redukovanje buke, NFC, TV izlaz, WiFi direct, gyroscope…

I još jedna korisna opcija je mogućnost korišćenja ekrana sa bilo kojim rukavicama. Opcija se nalazi u podešavanjima ekrana a radi tako što pojačava osetljivost ekrana pa registruje dodir i pre nego što ga dodatknete.

I na kraju, što se softvera tiče, Xperia Z5 dolazi sa Android 5.1 verzijom ali svakako dobija nadogradnju na najnoviji android 6.0 Marshmallow. Sam interfejst nije toliko izmenjen u odnosu na original Android, ali se prepoznaje Sony-jev dizajn pogotovo ako obratimo pažnju na ikonice. Naravno, uređaj dolazi sa preinstaliranim Sony-jevim aplikacijama kao što su Lifelog, FM radio, plejer za muziku i video, prepoznavanje muzike (tzv. Track-ID) i naravno aplikacija za kameru.

xperia-z5-review-software

Xperia Z5 je svakako još jedan odličan telefon iz Sony-jeve Z porodice koji je dostupan i kod nas, a više informacija i cenu možete pronaći na sajtu mobilnishop.com

Stefan Marjanov
Stefan Marjanov

Diplomirani inženjer informatike. Aktivno se bavim informacionim tehnologijama oko 12 godina, a nešto kraće i veb dizajnom. Takođe, osnivač sam ovog bloga na kome radim i pišem više od 10 godina. Ako želite da podržite moj rad kliknite ovde.

Budi u toku

Mrzi te da redovno posećuješ blog kako bi bio/la u toku sa objavama? Unesi svoj email i blog će ti jednom mesečno slati nove objave. Bez spama, odjavi se bilo kada.

Ostavi komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *