ARCTIS 9 WIRELESS pregled review

SteelSeries Arctis 9 slušalice – pregled

 • Dizajn
 • Udobnost
 • Zvuk
 • Mikrofon
 • Funkcije
 • Povezivost
4.8/5Ukupna ocena

Udobne gejming slušalice sa gomilom opcija i sitnih detalja koje prave razliku. Čist i jasan DTS surround 7.1 zvuk za precizno lociranje svih audio detalja u igrici.

Prednosti
 • Udobnost
 • Mogućnosti
 • Povezivost
 • Zvuk
Nedostaci
 • Malo su skuplje za prosečnog korisnika

Na review su mi stigle nove SteelSeries Arctis 9 Dual Wireless slušalice koje sam na ovom blogu predstavio pre izvesnog vremena. Zanima vas da li su dobre? O da, i te kako!

Ove slušalice su namenjene PC i PlayStation gejmerima budući da se mogu sa lakoćom povezati na obe platforme, a kompatibilne su i sa PlayStation 5. Nude mnogo toga zanimljivog ali hajde da krenemo polako od početka.

SteelSeries Arctis 9 dizajn

ARCTIS 9 WIRELESS pregled review

Volim kada proizvođači obrate pažnju i na najmanje detalje, stave se u kožu korisnika i naprave dizajn onako kako bi korisniku najviše odgovaralo.

Sa desne strane imamo sve vezano za zvuk: točkić za podešavanje jačine, taster za mutiranje zvuka i ulaz za 3.5mm Jack. Leva strana je rezervisana za gejming, tj. tu se nalazi točkić (ChatMix) pomoću kojeg kontrolišete jačinu zvuka iz četa u odnosu na igricu. Inače, na polovini puta između četa i igrice nalazi se hardverski bump tako da znate na kojoj ste polovni. To su ti detalji koje sam pominjao. I naravno mikrofon koji se uvlači je takođe sa leve strane.

Zajedno sa onim tasterom za mutiranje ovaj combo znatno olakšava gejming jer vam te osnovne radnje oko podešavanja zvuka i mikrofona neće oduzimati dragoceno vreme te vas remetiti u partiji.

ARCTIS 9 WIRELESS pregled review

Pored toga, ovaj model takođe ima prepoznatljiv Arctis dizajn na koji smo već navikli. Na vrhu je rasteziva traka za glavu koja je dosta široka i fino podešena tako da će biti udobne i nakon dužeg vremena nošenja.

Jastučići su veoma udobni i dobro izoluju okolnu buku (koliko je to moguće kod gejming slušalica), a mogu se bez problema nositi duži vremenski period čak i ako nosite naočare – fantastično!

Bitno je napomenuti, ukoliko već niste upoznati sa ovim dizajnom, da ne postoji mogućnost podešavanja rama već imate gumu koja se automatski podešava vašoj glavi. Lično ne preferiram ovaj dizajn jer imam malo veću glavu, ali ovde to nije problem. Udobne su koliko god da se traka rastegne, što nije slučaj kod jeftinijih slušalica sa ovim dizajnom.

ARCTIS 9 WIRELESS pregled review

Veoma su lagane i fleksibilne, a ono što će mnoge obradovati – mogu se rotirati! Ako se niste do sada susreli sa ovim, to znači da slušalice možete okačiti oko vrata i skroz ih poravnati tako da vam ne smetaju kada okrećete glavu. Ovo je toliko dobro da mi je to glavna karakteristika kada kupujem slušalice.

I ostao je još mikrofon. Što se tiče dizajna mikrofona sviđa mi se što se može lako izvući i uvući po potrebi tako da ne smeta kada nije potreban. Veoma se lako podešava pozicija i to mi se mnogo dopalo.

ARCTIS 9 WIRELESS pregled review

SteelSeries Arctis 9 performanse

Prvo što mi se dopalo kod ovih slušalice dok sam ih testirao u Overwatch i Planetside 2 je „directional sound“. Suptilan je ali je prisutan i pravi veliku razliku. Ako se u igrama orijentišete pomoću zvuka onda će vam ove slušalice i te kako odgovarati.

Lično zvuk u igrama koristim maksimalno i veoma mi je bitno da znam gde se ko nalazi pomoću zvuka. Ove slušalice su taj test prošle.

Što se specifikacije tiče, one su sledeće:

Platforme:

 • PC – Wireless preko USB adaptera, Bluetooth, DTS Surround, SteelSeries Engine 3, ChatMix
 • PlayStation – Wireless preko USB adaptera
 • Telefoni – Bluetooth
 • Nintendo Switch – Wireless USB u Dock modu
 • VR naočare – USB, Bluetooth

Zvuk:

 • 40 mm neodimijum magneti
 • Opseg frekvencije: 20-20.000 Hz
 • Senzitivnost: 98 dBSPL
 • Impedansa: 32 Ohm
 • Ukupna harmonijska distorzija: <3%

Mikrofon:

 • Opseg frekvencije: 100-6.500 Hz
 • Pattern: Bidirectional
 • Senzitivnost: -38 dBV/Pa
 • Impedansa: 2200 Ohm
 • Lokacija: sa leve strane, uvlači se

Wireless:

 • Domet: 12m
 • Trajanje baterije: 20 sati
 • Bluetooth verzija: 4.1
 • Bluetooth profili: A2DP, HFP, HSP

Kao što vidite manje-više standardne specifikacije u ovom cenovnom rangu, ali SteelSeries je tunirao drajvere do savršenstva tako da zvuče neuporedivo bolje nego neke druge slušalice sa tim specifikacijama.

SteelSeries Arctis 9 mogućnosti

SteelSeries Engine softver je jedan od boljih koje sam imao prilike da koristim, i jedini koji nije imao nijedan bag (barem ja nisam pronašao). Ako ste koristili Arctis 7 sa ovim softverom onda će vam sve biti manje-više već poznato, a ako niste onda ne brinite, softver je veoma intuitivan i lak za upotrebu.

arctis-9-software

Što se tiče konekcije – oduševljen sam. Ovo su, dakle, Dual Wireless slušalice što znači da ih možete povezati i preko Bluetooth-a i Wireless-a u isto vreme.

Imate 3.5 mm ulaz koji je takođe i share port! U prevodu: neko drugi može priključiti svoje slušalice u vaše i slušati isto što i vi. Očigledno je da ovo radi samo ako slušalice povežete bežično sa nekim uređajem.

Wireless adapter takođe krije zanimljive opcije. Kao prvo sa donje strane se nalaze taster za prebacivanje sa PC na PlayStation (i obrnuto) kao i taster za povezivanje sa slušalicama. Kada je adapter povezan na PC napred svetli belo, a kada je povezan na PS onda svetli plavo – sitni detalji opet.

ARCTIS 9 WIRELESS pregled review
SteelSeries Arctis 9 adapter

Ali to nije sve, sa zadnje strane se nalaze audio-in i audio-out gde možete priključiti druge slušalice ili zvučnike pored Arctis 9 slušalica. Sada kada želite da zvuk izlazi iz zvučnika prosto isključite slušalice. Ako želite da se prebacite na slušalice dovoljno je da ih uključite i to je to, zvuk se preusmerava na njih – fenomenalno!

Napomena: čim priključite žičanim putem Arctis 9 slušalice gubite mogućnost Wireless konekcije sa tim adapterom.

U softveru možete podesiti još i vreme neaktivnosti nakon čega će se slušalice isključiti radi uštede baterije. I možete podesiti da li želite da se Bluetooth automatski uključi kada uključite slušalice.

Kvalitet zvuka

Nisam neki audio tehničar već gejmer tako da ne mogu dati neku profesionalnu ocenu za kvalitet zvuka već samo moje lično mišljenje na osnovu iskustva.

Što se tiče žičane konekcije sa računarom tu nemam apsolutno nikakvih zamerki. Zvuk preko adaptera je fantastičan, u igrici mogu lako da lociram sve oko sebe, zvuk puške, vozila, glasovi… sve je jasno i ima lepu dozu basa.

Recimo zvuk puške je veoma jasan i čujem svaki detalj na njoj: od metka do repetiranja do čaure dok pada na tlo. U isto vreme veoma jasno čujem korake neprijatelja iza ugla, moj tim iza mene, vozilo u daljini i zvuk topa koje na tom vozilu. Sve to u surround modu tako da mogu u glavi tačno locirati svaki taj zvuk i na osnovu toga znam gde da idem, pucam, da se okrenem… itd.

Što se tiče bežične konekcije takođe nemam zamerki kod Wireless, ali kod Bluetooth veze se primeti veoma malo kašnjenje. To kašnjenje se primeti samo ako se zadubite i želite da primetite. Možda čak utiče i to što sam navikao na Apt-x tehnologiju što ove slušalice nemaju. Za razgovore i slušanje muzike je ok, ali recimo za editovanje klipova (gde je sinhronizacija zvuka i slike bitna) preporučujem da ih povežete kablom za adapter.

Nisam slušao muziku preterano dugo sa ovim slušalicama (jer ni nisu za to namenjene) pa ne mogu da izvedem neki zaključak. Ali, u svakom slučaju slušalice namenjene za muziku ipak imaju veoma blagu prednost. To je i normalno budući da su ovo gejming slušalice i u gejmingu blistaju.

Nemam šta više da pišem u ovoj kategoriji budući da zadovoljavaju sve moje kriterijume što se tiče zvuka u igricama.

SteelSeries Arctis 9 Cena

Arctis 9 je globalno dostupan po ceni od $199.99, a za sve informacije posetite zvanični SteelSeries sajt.

Stefan Marjanov
Stefan Marjanov

Diplomirani inženjer informatike. Aktivno se bavim informacionim tehnologijama oko 12 godina, a nešto kraće i veb dizajnom. Takođe, osnivač sam ovog bloga na kome radim i pišem više od 10 godina. Ako želite da podržite moj rad kliknite ovde.

Budi u toku

Mrzi te da redovno posećuješ blog kako bi bio/la u toku sa objavama? Unesi svoj email i blog će ti jednom mesečno slati nove objave. Bez spama, odjavi se bilo kada.

Ostavi komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *